Siirry sisältöön

Pesuteline - kesäkuu 2015

PesutelineAikaisemmin osastoilla ei ollut riittävästi pesutiloja, joten aamupesut hoidettiin potilashuoneissa. Tyksin A-sairaalassa osastoilla oli yksi kylpyhuone koko osaston käyttöön. Kylpyhuoneessa oli kaksi ammetta. Lisäksi kahdeksan hengen potilashuoneissa oli yksi lavuaari. Huoneessa tehtävistä pesuista luovuttiin, kun osastoille saatiin remontin yhteydessä paremmat suihkutilat 1970–1980-lukujen vaihteessa.

Peseytymisessä käytettiin apuna siirrettävää pesutelinettä ja pesuvateja. Vateja oli kolmea kokoa. Kasvovati oli sopivan kokoinen pesutelineen yläosan renkaaseen. Vartalopesuun käytetty vati oli hieman kasvovatia pienempi, sen saattoi laittaa tyhjän kasvovadin sisälle. Lisäksi telineessä oli pienempi rengas, johon sijoitettiin saippuakuppi. Alapesuun käytetty vati oli edellisiä suurempi, ja sille oli oma telineensä. Jos potilas ei pystynyt nousemaan vuoteesta, alapesussa käytettiin alusastiaa ja pientä kulhoa.

Vanhimmat pesuvadit ja saippuakupit olivat posliinia, seuraavaksi käytössä olivat emalivadit. Nämä kuitenkin naarmuuntuivat käytössä helposti, ja tilalle tulivat teräsvadit.

Pesuteline siirrettiin pesuvuorossa olevan potilaan sängyn luo ja hoitaja toi huuhteluhuoneesta puhtaan vadin. Vatiin otettiin lämmintä vettä, ja veteen laitettiin muutama pesusykerö. Sykeröä käytettiin pesulapun tapaan apuna pesemisessä. Hoitajat tekivät hiljaisina hetkinä pesusykeröitä silkkipaperista. Sykeröt pehmenivät vedessä mukavan tuntuisiksi, mutta eivät hajonneet. Kasvo-, käsi- ja vartalopesussa käytettiin veden lisäksi palasaippuaa. Alapesu suoritettiin tavallisesti pelkällä vedellä.

Jokaisen sängyn päädyssä oli tanko, jolle ripustettiin kolme puuvillapyyhettä. Näissä oli käyttötarkoituksen mukaan eriväriset raidat päissä: keltaraitainen oli kasvopyyhe, punaraitainen vartalopyyhe ja ruskearaitainen alapesupyyhe.
Perusteellinen pesu suoritettiin aamulla, illalla riitti hampaiden pesu ja selän pyyhkiminen spriipyyhkeellä. Pesun jälkeen hoitaja vei vadit huuhteluhuoneeseen, jossa sairaala-apulainen pesi ne. Vateja säilytettiin huuhteluhuoneessa, mutta pesutelineelle oli kaappi potilashuoneessa.

Turun Lasarettimuseon kesäkuun 2015 esine on pesuteline, joka on esillä Tyksin T-sairaalassa (TG3) Tervetuloa osastolle! -näyttelyssä.

Päivitetty: 18.9.2019 15:22
Luotu: 26.5.2015 13:28