Siirry sisältöön

Vatsahappolääke - joulukuu 2016

VatsahappolääkeVatsahappolääke on lähetetty Turkuun tohtori Karl Rafael Kyrkille (vuoteen 1933 asti Kyrklund) postitse Malmöstä Ruotsista. Se sisältää näytekappaleita Contacid-nimisestä lääkkeestä. Paketti on leimattu 7.2.1956. Lääke on sisältänyt vatsa- ja suolistosairauksissa hoitona käytettyä belladonna-uutetta, ruoansulatusjärjestelmän kouristuksia ja kipua vähentävää papaveriinihydrokloridia sekä vaikutukseltaan puuduttavaa bentsokaiinia. Bentsokaiinia on käytetty puudutteena myös hammaslääketieteessä, ihon puuduttamisessa sekä kurkkukipua lieventävissä imeskelytableteissa. 

Lähetyksen vastaanottaja Karl Rafael Kyrki (11.3.1889−20.1.1957) oli lääketieteen tohtori ja Turun lääninsairaalan lastentautien ylilääkäri. Ennen lääninsairaalan lastentautien osaston perustamista Rafael Kyrki toimi lääkärinä yksityisessä lapsille tarkoitetussa sairastuvassa Turussa. Sairastupaa ylläpiti Barnens väl - Lasten hyväksi -niminen yhdistys ja se oli ensimmäinen Helsingin ulkopuolella toiminut lastensairaala. Kyrki toimi lääkärinä yksityisessä lastensairaalassa sen perustamisesta lähtien vuodesta 1919 vuoteen 1937 asti, jolloin sairaala lopetti toimintansa.

Rafael Kyrki aloitti osastonlääkärinä Turun lääninsairaalan lastentautien osastolla, kun osastolle vapautui lääninsairaalan alueelta vuonna 1938 vanha sisätautiosaston rakennus (nykyinen rakennus 10). Myöhemmin Kyrki toimi Turun yliopiston ensimmäisenä lastentautien vt. professorina vuonna 1945 sekä lastentautien klinikan apulaisylilääkärinä. Kyrki oli jo vuodesta 1936 toiminut Helsingin yliopiston lastentautiopin dosenttina. Hän työskenteli myös Kalevanniemen lasten tuberkuloosiparantolan ylilääkärinä ja antoi opetusta lasten tuberkuloosissa.

Kyrki toimi myös Turunmaan Duodecim-seura ry:n johtokunnan puheenjohtajana vuosina 1930−1936. Kyseessä oleva Duodecim-seuran ensimmäinen paikallisosasto perustettiin vuonna 1922 ja Rafael Kyrki oli yksi perustusasiakirjan allekirjoittajista. Kielipoliittisten erimielisyyksien seurauksena suomenkieliset jäsenet erosivat vuonna Åbo Läkarförening -seurasta ja perustivat Duodecim-seuraan Turunmaan paikallisosaston. Karl Rafael Kyrkin isä lääkäri Karl Gustaf Kyrklund oli puolestaan yksi Duodecim-seuran 12 perustajajäsenestä. Isä Kyrklund työskenteli Turussa muun muassa kuritushuoneen lääkärinä, rautatielääkärinä, yksityislääkärinä sekä Turun vt. piirilääkärinä.

Päivitetty: 18.9.2019 15:23
Luotu: 15.12.2016 11:28