Siirry sisältöön

Larkkuhattu - helmikuu 2017

Larkkuhattu 

1950-luvulta lähtien lääkehoito yleistyi maailmalla mielisairauksien hoidossa, näin kävi myös Halikon sairaalassa. Yleisiä tuon ajan lääkenimikkeitä olivat Serpasil, Veronal ja Trional. Rauhattomille potilaille saatettiin antaa myös paraldehydiryyppyjä. Kevyttä unilääkitystä saatettiin käyttää potilaan tilaa selvittävässä alkuhaastattelussa, mikäli haastattelua ei muuten potilaan rauhattomuuden vuoksi saatu tehtyä.

1950-luvun tunnetuin klooripromatsiinivalmiste oli Largactil. Sitä hankittiin ensimmäisen kerran Halikon sairaalaan vuonna 1954. Lääkkeen tarkoituksena oli rauhoittaa potilaita. Lääkkeen keksimisvaiheessa huomattiin, että klooripromatsiini aiheuttaa potilaassa välinpitämättömyyttä. Largactilia onkin kutsuttu muun muassa kemialliseksi lobotomiaksi. Toisinaan lääke tosin vaikutti esimerkiksi sulkutiloissa olleisiin potilaisiin niin, että he alkoivat puhua tai liikkua. Alun perin ainetta suunniteltiin käytettäväksi leikkauksissa ja esimerkiksi Yhdysvalloissa sitä kokeiltiin menestyksekkäästi sydänleikkauksissa.

Largactilia annettiin potilaille suun kautta tai pistoksina. Lääke vaikutti vahvasti siihen, että eri puolilla Eurooppaa potilaita säilöviltä vaikuttavat kroonikkojen laitokset alkoivat muistuttaa tavallisia sairaaloita, joista myös kotiutettiin potilaita. Largactil oli monien potilaiden käyttämä, mutta sen sivuvaikutuksena potilaan iho oli hyvin herkkä auringonvalolle. Tämä oli ikävä sivuvaikutus, sillä Halikon sairaalan potilailla oli vielä yleisesti tuohon aikaan hoitomuotona myös työterapia ja etenkin miehet tekivät paljon ulkotöitä ympäri vuoden. Niinpä lääkevalmistajat lahjoittivat mielisairaaloihin niin sanottuja larkkuhattuja, jotka suojasivat potilaan kasvoja suoralta auringonvalolta. Näin potilaat pystyivät lääkityksestä huolimatta jatkamaan työterapiaa. 

Larkkuhattu on osa Halikon sairaalan museokokoelmaa ja se on esillä Tyksin T-sairaalassa 3. kerroksen G-aulassa näyttelyssä Elämää Halikon sairaalassa. Näyttely on esillä 24.9.2017 asti.

Päivitetty: 18.9.2019 15:41
Luotu: 6.2.2017 15:04