Siirry sisältöön

Virtsalasit eli ”sorsat” tai ”kuikat” - heinäkuu 2017

Virtsalasit lasarettimuseossa."Vuoteenomana oleville sairaille käytetään virtsalaseja, jotka muodoltaan ovat erilaiset mies- ja naispotilaille. Naisille ovat alusastiat kuitenkin sopivampia, mutta jos on vältettävä pienintäkin liikehtimistä, on käytettävä lattuskaista kaarimaljaa. Virtsalasit tyhjennetään heti käyttämisen jälkeen." Näin neuvottiin Harald Fabritiuksen, Sophie Mannerheimin ja Ellen Nylanderin toimittamassa teoksessa Oppikirja sairaanhoitajattarille  III. Käytännöllisiä ohjeita ja sairashoito-otteita. Teoksen ensimmäinen painos ilmestyi vuonna 1912 ja se oli ensimmäisiä suomenkielisiä sairaanhoitajien oppikirjoja.

Lasisia virtsapulloja on kutsuttu historiansa aikana useilla nimillä, sorsa ja kuikka ovat lempinimistä esimerkkeinä. Muotoilunsa vuoksi virtsapullot sopivat paremmin miespotilaille. Naispotilaillekin on ollut omat virtsapullonsa, mutta niitä on käytetty harvemmin. Naisille on edellä olevan lainauksen mukaan sopinut esimerkiksi alusastia paremmin. Turun Lasarettimuseossa on esillä useampia lasisia virtsapulloja. Ne on aseteltu potilaan sängyn välittömään läheisyyteen. Virtsalasin lämpötilan kanssa ei oltu yhtä tarkkoja kuin esimerkiksi alusastioiden. Jäähtyvästä materiaalista valmistettuja alusastioita pyrittiin säilyttämään lämpimässä tai lämmittämään ennen käyttöä. Myöhemmin käyttöön tulivat erilliset lämpökaapit metallisille alusastioille. Virtsalaseja saatettiin pitää potilaan sängyn vierellä, jotta ne olivat tarvittaessa käden ulottuvilla. Museolla yksi virtsalaseista roikkuu tarkoitusta varten potilassänkyyn kiinnitetyssä pidikkeessä. 

Muovinen virtsapullo on nykyisin syrjäyttänyt lasisen sorsan. Naisten- ja miestenmallit eroavat edelleen toisistaan. Muovinen virtsapullo on suljettavissa muovikorkilla. Vanhanmallisiin sorsiin voi tutustua Turun Lasarettimuseon perusnäyttelyssä. 

Teksti ja kuva: Anna-Maria Niinikoski, museonhoitaja

Päivitetty: 18.9.2019 15:11
Luotu: 4.9.2017 15:19