Siirry sisältöön

​Sairaala-apteekin höyryautoklaavi - kesäkuu 2017

Höyryautoklaavi.Turun Lasarettimuseon perusnäyttelyn viimeisimpiin esinelisäyksiin lukeutuu museon kojehuoneeseen saatu hieno höyryautoklaavi. Autoklaavi on valmistettu vuonna 1966 ja se on oletettavasti hankittu samana vuonna toimintansa aloittaneeseen sairaala-apteekkiin melko nopeasti tämän jälkeen. Tyksin sairaala-apteekki täytti viime vuonna 50 vuotta. Tyksiin avattiinkin järjestyksessä maan toinen sairaala-apteekki. Apteekin ensimmäinen toimimispäivä oli 30. joulukuuta vuonna 1966. Ennen tätä sairaalassa toimi keskuslääkevarasto.

Sairaala-apteekin höyryautoklaavin kaltaista laitetta on yleisesti voitu käyttää muuallakin sairaalassa, ei pelkästään apteekissa. Sairaalassa instrumentit on steriloitu autoklaavissa. Höyryautoklaavikäsittely on sopinut isolle osalle välineistä; esimerkiksi sakset, puristimet, neulankuljettimet ja neulat, pihdit sekä veitset on steriloitu autoklaavissa. Nämä instrumentit olivat aiemmin uudelleen käytettäviä ja käyttökertojen välillä ne steriloitiin. Kaikille uudelleen käytettäville instrumenteille höyryautoklaavikäsittely ei kuitenkaan aikanaan sopinut. Tästä syystä esimerkiksi ruiskujen osat voitiin puhdistaa spriissä.

Höyryautoklaavissa instrumentit saatiin steriloitua kuumassa höyryssä ja korkeassa paineessa. Kun lämpötila ja paine olivat riittävän korkeat ja sterilointiaika tarpeeksi pitkä, höyryautoklaavilla saatiin jo varhain hyvin puhdasta jälkeä aikaiseksi. Turun Lasarettimuseossa esillä olevassa höyryautoklaavissa on  päällä painemittari ja lämpötilamittari, joilla laitteen sisällä vallitsevia olosuhteita voitiin seurata. Myöhemmin höyryautoklaavisteriloinnin rinnalle tuli muita sterilointitekniikoita.

Sairaala-apteekin vanha autoklaavi avaa laajan näkökulman sairaalahygieniaan. Luonnollisesti apteekissa käytetyt sterilointia vaativat välineet on steriloitu autoklaavissa. Sairaala-apteekissa autoklaavia on voitu myös käyttää valmistettujen liuosten sterilointiin. Kuumakäsittelyssä nesteen laajeneminen on täytynyt ottaa huomioon. Suljetussa liuosastiassa on ollut tarpeeksi tilaa nesteen laajenemiselle tai pullojen korkit on voitu kiristää autoklaavikäsittelyn jälkeen. Autoklaavia on käytetty Tyksin sairaala-apteekissa myös käytöstä poistettavien rokotteiden inaktivointiin. Nykyisin rokotteet hävitetään vaarallisten jätteiden käsittelyyn erikoistuneissa laitoksissa.

Päivitetty: 13.1.2020 15:19
Luotu: 21.6.2017 14:34