Siirry sisältöön

​Potilaiden hiustenleikkuu Halikon sairaalassa - lokakuu 2017 

HiusleikkuriMielisairaalan potilaiden hoitoajat ovat nykyisin Halikon sairaalassa kahdesta viikosta neljään viikkoon. Aiemmin hoitoajat olivat kuitenkin huomattavasti pidemmät, potilaat saattoivat olla sairaalassa kuukausista vuosiin tai jopa vuosikymmeniin. Näin ollen Halikon sairaalassa oli järjestettynä paljon sellaisia toimia, joita muissa sairaaloissa ei lyhempien hoitoaikojen vuoksi välttämättä tarvinnut ottaa huomioon. Yksi tällainen oli hiusten leikkaaminen.

Pitkien hoitojaksojen aikana potilaiden säännölliselle hiustenleikkuulle oli tarvetta. Osastoilla oli käytössä hiusleikkureita, saksia, partakoneita ja partaveitsiä. Niillä leikattiin pitkään potilaiden hiuksia ja partoja ennen kuin sairaala-alueella avattiin erillinen parturi-kampaamo. Vielä tämänkin jälkeen osa potilaista pyysi hiustenleikkuuta osastolla, jossa sen sai parturi-kampaamoa halvemmalla.

Hiustenleikkuulla oli kuitenkin muitakin tarkoituksia kuin esteettiset seikat. Halikon sairaalan potilailla oli ajoittain täitartuntoja, esimerkiksi sota-ajan ahtaissa ja puutteellisissa olosuhteissa. Ongelmaa hoidettiin täikammoilla ja hankkimalla potilaille pesijä saunaan sekä ajelemalla potilaiden päät kaljuiksi ja hieromalla päälakeen sabadillaetikkaa.

Lisäksi joidenkin toimenpiteiden yhteydessä hiustenleikkuu oli tarpeen. Esimerkiksi vuonna 1954 Halikossa aloitettujen lobotomialeikkauksien yhteydessä hiuksia leikattiin leikkauskohdasta. Leikkaussalissa ohimot vielä parturoitiin aivan puhtaiksi partaveitsellä, minkä jälkeen ohimon iho steriloitiin. Tämä oli tarpeen, sillä lobotomialeikkauksessa tehtiin ohimon ihoon viilto, jonka jälkeen levitetyn haavan alta paljastuneeseen kalloon ja kovakalvoon tehtiin reiät. Parin senttimetrin läpimittaisesta reiästä työnnettiin spaatteli kohti vastakkaista ohimoa ja spaattelia liikutettiin varovasti ylä- ja alasuuntaan. Toimenpide tehtiin molemmin puolin päätä. Kun hermoradat oli katkaistu, vedettiin lihas reiän päälle ja iho ommeltiin. Kalloon jäi reikä. Hiukset kasvoivat reiän päälle, mutta kallossa oleva kuoppa tuntui loppuelämän ihon alla.

Tyksin T-sairaalassa G-aulan 3. kerroksen näyttelytilassa on esillä Halikon sairaalan esineistöä vielä syksyn ajan. Näyttelyssä esitellään myös potilaiden parturoinnissa käytetty hiusleikkuri ja partaveitsi.

Teksti ja kuvat: Anna-Maria Niinikoski

Päivitetty: 28.1.2020 15:34
Luotu: 2.10.2017 11:39