Siirry sisältöön

​Sähkösokkilaite - maaliskuu 2017

SähköshokkilaiteHalikon sairaalassa on käytetty erilaisia ajalle tyypillisiä keinoja mielisairaalan potilaiden hoidossa. Yksi hoitomuoto oli laajasti mielisairaaloissa käytetty sähkösokkihoito.

Ensimmäinen sähkösokkikone Halikon sairaalaan hankittiin vuonna 1945, laite oli ruotsalainen El-sanator. Sähkösokkihoitoa annettiin esimeriksi aggressiivisille ja kiihtyville potilaille. Sähkösokkihoitoa voitiin yhdistää myös insuliinisokkihoitoon. Monesti sähkösokkihoitoa täydennettiin potilaan eristämisellä.

Sähkösokkihoidossa potilaan ohimoille asetettiin elektrodit ja potilaalle annettiin enimmillään noin 170 voltin sähköisku. Tämä aiheutti lyhyen tajuttomuuden tilan ja sen uskottiin helpottavan potilaan oireita muiden sokkihoitojen, kuten kardiatsolihoidon ja insuliinisokin, tapaan.

Aina sähkösokkihoito ei kuitenkaan toiminut. Sähköhoito lopetettiin tapauksissa, joissa potilas oli edelleen estynyt, vastahakoinen ja väkivaltainen. Tällaisissa tapauksissa etsittiin kyseiselle potilaalle muita hoitokeinoja.

1940−1950-luvulla sähkösokki- ja insuliinihoidot muodostivat erikoishoidon perustan ja niitä annettiin oireenmukaisina. Aiemmin hoitomuotona käytetyt kardiatsoli-injektiot korvattiin sähkösokkihoidolla, kun kouristukset saatiin aikaan sähkön avulla. Insuliinisokkihoidossa potilaalle annettiin insuliinia ja annosta nostettiin, kunnes potilas vajosi koomaan. Koomaa ylläpidettiin hetki, jonka jälkeen potilas herätettiin antamalla glukoosia pistoksella tai letkulla mahalaukkuun.

Toinen sähkösokkilaite Halikkoon ostettiin vuonna 1949, samanaikaisesti EEG- ja EKG-laitteiden kanssa. Aivotoimintaa rekisteröivä EEG-laite oli vielä tuolloin harvinainen sairaaloissa ja laitteen toimintaan kävivät tutustumassa myös turkulaiset psykiatrit. 

Alun perin sähkösokki annettiin potilaalle niin sanotusti raakana, eli ilman nukutusta. Se saattoi olla potilaan kannalta hyvin epämiellyttävää, sillä oikean ja sopivan sähkömäärän löytämiseen saattoi kulua pari hoitokertaa. 1950-luvulla sähköä alettiin antaa lihaksia lamaannuttavien aineiden vaikutuksen alaisena ja 1960-luvulla hoitoa annettiin kevyessä narkoosissa. Sähkösokki on sokkihoidoista ainoa, jota käytetään edelleen.

Halikon sairaalassa käytössä ollut sähkösokkilaite on esillä Tyksin T-sairaalassa 3. kerroksen G-aulassa olevassa näyttelyssä Elämää Halikon sairaalassa. Näyttelyyn voi tutustua T-sairaalan aukioloaikana 24.9.2017 asti.

Päivitetty: 18.9.2019 15:21
Luotu: 3.3.2017 10:36