Siirry sisältöön

​Alusastia - syyskuu 2017

Alusastia

Alusastiat ovat olleet tärkeässä roolissa vuodepotilaiden hoidossa sairaalassa. Alusastioita on käytetty sorsien ja portatiivien kanssa potilaan kunnosta riippuen. Mikäli potilas pystyi nousemaan sängystä, pidettiin tärkeänä, että hän toimitti tarpeensa portatiiville. Mikäli potilas ei päässyt huonon kuntonsa vuoksi sängystä ylös, tuotiin miehille useimmiten virtsaamista varten sorsa ja naispotilaille alusastia.

Alusastioita on ollut historiansa aikana monenlaisia, erimuotoisia ja eri materiaaleista valmistettuja. Oppikirja sairaanhoitajattarille III. Käytännöllisiä ohjeita ja sairashoito-otteita vuodelta 1912 ohjeistaa, että alusastia tulee aina sisään huoneeseen tuotaessa ja huoneesta pois kannettaessa olla peitetty vaatteella tai kannella ja kun potilas tekee siihen tarpeensa vuoteessa, tulee vuode olla suojattu sermillä tai muulla näköesteellä. Alusastian tuli myös olla lämmin ja jos sitä ei voitu säilyttää lämpimässä paikassa, se tuli lämmittää kuumalla vedellä ennen käyttöä. Alusastiaa ei saanut myöskään työntää potilaan alle niin, että iho haavoittui. Hoitaja saattoi pehmittää reunusta esimerkiksi paperilla.

Kuukauden esineeksi valittu alusastia on niin sanottua tohvelimallia. Sen ulkonäkö on kehittelyn tulosta ja muoto mahdollisimman funktionaalinen. Alusastia on Arabian valmistama, tämä varmistuu pohjassa olevasta leimasta. Kyseessä on vuosina 1949−1964 käytetty vientileima, mutta sitä on vientiin tarkoitettujen tuotteiden lisäksi käytetty jonkin verran myös kotimaan markkinoille suunnatuissa tuotteissa. Kyseinen alusastia ei ole ollut koskaan käytössä vaan vuosikaudet apteekin hyllyllä myytävänä. Alusastian lahjoittanut yksityishenkilö kertoo vuodesta 1961 lähtien kirjanneensa tämän yhden alusastian apteekin inventoinnin yhteydessä. Lopulta hän sai sen eläkkeellelähtölahjaksi. Voidaan siis päätellä, että alusastia on valmistettu vuosien 1949−1960 välillä.

Sairaaloissa on edelleen käytössä alusastioita, nykyisin käytetään teräksisiä ja muovisia. Potilas pyritään viemään vessaan, jos se on mahdollista. Lisäksi voidaan käyttää virtsapulloja, vaippoja, katetreja sekä vatsanpeitteiden läpi virtsarakkoon vietyä virtsaletkua. Keraaminen alusastia on esillä Turun Lasarettimuseon perusnäyttelyssä.

Teksti ja kuva: Anna-Maria Niinikoski, museonhoitaja.

Päivitetty: 18.9.2019 15:01
Luotu: 4.9.2017 15:23