Siirry sisältöön

Lääkäreiden työpöytä - helmikuu 2016

Turun Lasarettimuseon yksi näyttelyhuone on sisustettu lääkärin vastaanottohuoneeksi. Siellä on esillä muun muassa konttorikalusteistaan tutun Billnäsin huonekalutehtaan valmistama niin sanottu tuplapöytä, jossa on molemmin puolin työpiste lääkärille.

Komeaa pöytää on käytetty Turun lääninsairaalan ensiapupoliklinikalla A-sairaalassa ja se on oletettavasti ollut käytössä 1930-luvulta 1950-luvulle. Toisella puolella pöytää on potilaita ottanut vastaan sisätautilääkäri ja toisella puolella ensiapupoliklinikan kirurgi. Lääkärit ovat ottaneet vastaan potilaita yhtä aikaa ja sitä ilmentämässä museon lääkärin vastaanottohuoneessa on pöydän edessä kaksi potilaille tarkoitettua tuolia. Lääkärit ovat tutkineet potilaat ja tehneet hoitopäätökset. Potilaat on otettu sisään sairaalaan tai heidät on lähetetty kotiin.

Nykynäkökulmasta kahden potilaan yhtäaikainen vastaanotto voi tuntua oudolta. A-sairaalassa potilaiden vastaanotto oli kuitenkin jo muuttumassa yksityisempään suuntaan. Kiinamyllynmäellä vuonna 1881 toimintansa aloittaneella lasarettiosastolla, jolla hoidettiin kaikki potilasryhmät mielenterveys- ja sukupuolitautipotilaita lukuun ottamatta, potilaat odottivat lääkäriä yhdessä vastaanottotilassa. Lääkäri kulki potilaan luota toiselle tässä tilassa kyselemässä heidän oireitansa. Lääkärit huomasivat, että potilaat eivät toisten potilaiden kuullen kehtaa kertoa kaikkia oireitansa totuudenmukaisesti. Tämä saattoi haitata oikean diagnoosin tekemistä ja hidastaa tarvittavan hoidon aloittamista. Yksityisemmät lääkärikäynnit siis koettiin tarpeellisiksi ja uuden A-sairaalan valmistuttua vuonna 1937 asiaa saatiin kohennettua.

 

Teksti: Anna-Maria Niinikoski, museonhoitaja.​Tuplapöytä, jossa molemmin puolin työpiste lääkärille.

Päivitetty: 18.9.2019 15:15
Luotu: 25.1.2016 10:08