Siirry sisältöön

​Halikon sairaalan käsityöt - lokakuu 2016

Halikon sairaalan käsitöitä.Halikon sairaala aloitti toimintansa psykiatrisena sairaalana Märynummen vanhalla kasarmialueella vuonna 1926. Kuten sairaanhoito yleisesti, myös mielenterveyspotilaiden hoito on muuttunut vuosikymmenten saatossa. Yksi suuri ero nykyiseen mielenterveyshoitoon on muutos hoitoajoissa. 

Aiemmin potilas saattoi viettää vuosia, jopa vuosikymmeniä sairaalahoidossa, mikäli hän kärsi mielenterveysongelmista. Nykyisin hoitoajat ovat lyhyempiä ja keskimääräinen hoitoaika Halikon sairaalassa on kahdesta viikosta neljään viikkoon osastosta riippuen. Halikon sairaalassa toimii nykyisin aikuispsykiatrian akuuttipsykoosiosasto,  kuntoutuspsykoosiosasto ja mielialahäiriöosasto sekä vanhuspsykiatrian osasto.

Potilaat ovat aiemmin tehneet paljon käsitöitä sairaalan pitkän hoitojakson aikana. Nykyisin askarteluohjaaja ohjaa Halikon sairaalan potilaita käsitöissä, mutta hoitoaikojen lyhentymisen myötä käsitöiden luonne on muuttunut askartelupainotteisemmaksi. Käsillä tekeminen on ollut potilaille sekä ajanvietettä että apuna toipumisessa. 

Mielisairaalat ovat monien muiden sairaaloiden tavoin olleet aiemmin hyvin omavaraisia. Potilaat ovat tehneet myös ulkotöitä, kuten puutarhan ja vihannesmaan hoitoa. Halikon sairaalassa on ollut miespotilaille ulkotyöosasto sekä rauhallisille mies- ja naispotilaille käsityöosastot. Halikossa potilaat ovat aiemmin tehneet pitkälle myös käyttöesineitä sairaalan sisustus- ja sairaalatekstiileistä huonekaluihin asti. 

Halikon sairaalassa tehtyjen käsitöiden mallitöitä on esillä T-sairaalan G3-aulassa vuoden loppuun asti. Käsityöt ovat osa paimiolaisen Käsityömuseo Miilan kanssa yhteistyössä tehtyä näyttelyä Käsityötä ja lääketiedettä. Mallityöt ovat käsityöohjaajien tekemiä versioita, joiden avulla potilaat ovat tehneet omat työnsä. 

Esillä on Halikon sairaalassa tehtyjä tekstiilikäsitöitä sekä puukäsitöitä. Puukäsitöistä Halikossa on tehty paljon erilaisia harjoja, koreja sekä pieniä huonekaluja. Tekstiilikäsitöitä on tehty paljon kangaspuilla, muun muassa pieniä ryijyjä, poppanoita ja muita liinoja. Koristeiksi on tehty muun muassa kanava- ja ristipistotöitä. 

Teksti ja kuvat: Anna-Maria Niinikoski

Päivitetty: 14.1.2020 10:43
Luotu: 29.9.2016 9:42