Siirry sisältöön

​1830-luvun kirjoitusvälineet − maaliskuu 2014

1830-luvun kirjoitusvälineet.Kuvassa näkyvät kirjoitusvälineet on valmistettu tinasta. Kirjoitusvälineistö on tinaisessa telineessä, jossa on paikka irtonaiselle muste- ja hiekkasäilölle sekä kynätelineelle. Säiliöistä vasemmanpuoleinen on hiekkasirotin. Hiekkaa on siroteltu astiasta paperille musteen kuivattamiseksi. Oikeanpuoleinen säiliö on mustesäiliö. Telineen takareunassa on pieni kuppimainen teline kynälle. Kuvan sulka on rekvisiittaa.

Kirjoitusteline on koristeellinen. Siinä on neljä jalkaa, joihin on muotoiltu palloon tarttuva linnun jalka. Jalkojen etupuolella on kolme varvasta ja takapuolella yksi. Tällaisia eläinaiheiset jalat olivat telineen valmistusaikana tuttuja muun muassa huonekaluista. Myös telineen korkea takareuna on koristeltu yläreunasta ja sen keskellä on pyöreä koristekuvio.

Kulta-, hopea- ja tinasepät määrättiin aikanaan merkitsemään työnsä. Tinan leimauksesta on annettu määräyksiä 1500-luvun puolivälistä lähtien. Kirjoitusvälineiden telineessä on yhteensä viisi leimaa. Siinä on suurruhtinaan kruunu sekä Turun kaupungin leima. Lisäksi työssä on valmistajan Johan Lindbladin leimat. Johan Lindbladin tiedetään työskennelleen tinaseppänä Turussa vuosina 1827−1861. Mainittujen leimojen lisäksi työssä on vielä vuosileima XXI, joka viittaa vuoteen 1830. Vuosimerkintä on ollut tinaesineissä käytössä vuodesta 1694 lähtien. Esineen leimoista käy ilmi, että työn on valmistanut tinaseppä Johan Lindblad Turussa vuonna 1830.

Kirjoitusvälineiden käyttöaikana musteastiaan on voitu kastaa sekä sulka- että mustekyniä. 1800-luvulla käytettiin vielä jonkin verran sulkakynää, kunnes metallikärkiset mustekynät alkoivat yleistyä. Mustekynät korvasi vielä myöhemmin 1800-luvun kuluessa kehitetyt täytemustekynät, joissa muste oli kynässä olevassa säiliössä. 1880-luvulla alkoi varsinainen täytekynien massatuotanto, kun mustesäiliön tekniikka kehittyi tarpeeksi.

Kuukauden esineeksi valitut tinaiset kirjoitusvälineet kuuluvat Turun Lasarettimuseon kokoelmaan ja ovat esillä museon näyttelyssä.

Päivitetty: 4.10.2019 14:56
Luotu: 16.10.2014 14:29