Siirry sisältöön

​Sokeain lukukirja 1. osa, pistekirjoituskirja vuodelta 1929- marraskuu 2014

Pistekirjoituskirja vuodelta 1929.Sairaalassa on vaivojen ja sairauksien parantamisen lisäksi pyritty helpottamaan potilaan elämää sairauden tai vaivan kanssa. Erilaisia apuvälineitä on tarjottu potilaille jopa kotilainaan, jotta oikeanlaisen välineen valinta helpottuisi. Eräänlaisena apuvälineenä voidaan pitää myös silmätautien klinikalla käytössä ollutta Sokeain lukukirjaa, eli pistekirjoituksen oppikirjaa.

Sokeain lukukirja on Kuopion Sokeain opiston opettajain toimittama. Sen on painanut Helsingissä vuonna 1929 Ina Hoffren.

Hoffren oli Helsingin sokeainkoulun entinen oppilas ja myöhemmin hänestä tuli koulun opettaja. Vuonna 1890 hän aloitti Helsingin sokeainkoulun suojissa uraauurtavan työnsä sokeain kirjallisuuden painattamisen parissa saatuaan Ruotsista lahjaksi pienen kirjapainon Braillen pistekirjoituksella painettavia kirjoja varten.

Sokeain Ystävät oli alusta lähtien tukemassa Ina Hoffrenia, joka painatti kirjoja pääosin omilla varoillaan. Ensimmäisinä vuosina hän käytti pistekirjoituspainannan rinnalla myös moonilaista painantaa, mutta siirtyi pian kokonaan pistekirjoitukseen.

Kirjan alussa käydään läpi kotimaiset ja ulkomaiset kirjaimet sekä numerot ja välimerkit. Merkintä on sekä pistekirjoituksella että latinalaisin kohokirjaimin, joten pistekirjoituksen opettelu tai kertaaminen on onnistunut kirjan avulla.

68-sivuisessa kirjassa on tummat kovat kannet, jotka on myöhemmin päällystetty ruskealla suojapaperilla. Esinettä on mahdollisesti käytetty jo Turun lääninsairaalan aikana ja varmuudella myöhemmin Turun yliopiston silmäklinikalla, osastolla 510.

Sokeain lukukirjaan voit tutustua Turun lasarettimuseon näyttelyssä.

Päivitetty: 4.10.2019 14:52
Luotu: 3.11.2014 8:32