Siirry sisältöön

Mikroskooppiset näytelasit - marraskuu 2015

Mikroskoppisia näytelaseja eli objektilaseja tarjottimellaKuukauden esine on mikroskooppisia näytelaseja (objektilaseja) sisältävä tarjotin vuodelta 1907. Jokainen näytelasi on omassa kuopassaan pahvista valmistetussa levyssä jonka reunat voidaan kääntää kanneksi suojaamaan laseja.

Kukin lasi on standardikokoinen 2,5 cm x 7,5 cm. Toisessa päässä näkyy näyte, joka on parafiiniin valetusta formaliiniin fiksoidusta kudoksesta mikrotomilla veistetty läpikuultavan ohut leike. Leike on värjätty hematoksyliini–eosiini -menetelmällä jossa väritön kudos muuttuu sinisen ja punaisen eri sävyiksi solukon rakenteesta riippuen. Lopuksi värjätyn leikkeen päälle on laitettu pienempi peitinlasi, joka on kiinnitetty alustaansa havupuun hartsista peräisin olevalla kanadabalsamilla.

Näytelasin toiseen päähän on liimattu lappu, johon kauniilla käsialalla on kirjoitettu päivämäärä tai vain vuosiluku, näytenumero, potilaan nimi ja latinaksi diagnoosi. Patologi voi vielä tänäänkin vaivatta tutkia näytelasin ja päätyä vaikkapa nimilapussa mainittuun syöpädiagnoosiin vaikka kanadabalsami on vuosien saatossa kellastunut.

Histopatologia eli taudinmääritys mikroskooppileikkeistä syntyi 1800-luvun puolivälissä, jolloin myös sen käyttämä histoteknologia kehittyi. Valomikroskooppi keksittiin jo 1500-luvun lopulla mutta sen käyttökelpoisuutta häiritsi linsseihin liittyvä värivääristymä, joka onnistuttiin korjaamaan vasta 1820-luvulla. Mikroskooppien erotuskyky parani ja seuraavina vuosikymmeninä erityisesti saksalaiset patologit ryhtyivät luokittelemaan sen avulla sairauksia ja keksivät, että syövässä oli kysymys solun häiriintyneestä rakenteesta.

Nykyisen mallinen standardisoitu objektilasi on vuodelta 1839 ja sen keksivät englantilaiset. Alkuun näytteitä tutkittiin tuoreina, mutta 1800-luvun jälkipuoliskolla kokeiltiin useita fiksatiiveja kunnes 1890-luvulla nykyisinkin käytössä oleva formaliini vakiintui käyttöön. Parafiinivalu oli keksitty jo 1869 ja hematoksyliini-eosiini -värjäys 1876.

Histopatologia käyttää edelleen samoja yli 100 vuotta vanhoja menetelmiä joihin jokainen syöpädiagnoosi edelleenkin perustuu.

Teksti: Heikki Aho, osastonylilääkäri​

Päivitetty: 18.9.2019 15:26
Luotu: 27.10.2015 14:07