Siirry sisältöön

​Neosalvarsan-lääke - maaliskuu 2016

Neosalvarsan-lääkeNeosalvarsan on kuppalääke 1900-luvun alusta. Aiemmin hyvin yleistä kuppaa, eli syfilistä, hoidettiin vuosisatojen ajan elohopealla. Käytössä oli elohopeavoiteita ja elohopeaa saatettiin antaa suun kautta tai injektioina. Elohopealääkinnällä oli jonkin verran vaikutusta kuppaan, mutta sivuvaikutukset olivat huomattavat: runsas syljen eritys, ikenien haavaumat, hampaiden irtoaminen ja vakavimmissa tapauksissa munuaisvaurio. Hoitoon hakeutuminen kuppatautitapauksissa ei aina ollut vapaaehtoista, sillä viranomaisten tehtäviin kuului 1800-luvulta 1900-luvun alkupuolelle asti toimittaa kuppaa, ajan yleisintä sukupuolitautia, sairastavat henkilöt hoitoon. Kiinamyllynmäelläkin on nähty vankeinkuljetuksella hoitoon toimitettuja syfilispotilaita.

Neosalvarsaanin ja sitä edeltäneen salvarsaanin kehitti lääkäri Paul Ehrlichin laboratorio Saksassa. Näiden keksimiseen johtaneessa tutkimuksessa pyrittiin järjestelmällisillä kemiallisilla muokkauksilla optimoimaan lyijy-yhdisteen biokemiallinen vaikutus. Nykyään tällainen järjestelmällinen toimintamalli on perustana farmakologiselle tutkimukselle. Paul Ehrlich sai saavutuksistaan vuonna 1908 Nobelin lääketieteen palkinnon.

Salvarsaani ja neosalvarsaani ovat aihiolääkkeitä, eli ne muuntuvat vaikuttaviksi lääkeaineiksi aineenvaihdunnassa. Neurosyfiliksen hoitoon kehitetty salvarsaani sisälsi sekä arseenia että orgaanista yhdistettä ja se otettiin käyttöön vuonna 1910. Sen pohjalta kehitettiin neosalvarsaani vuonna 1912. Neosalvarsaani on synteettinen arseenipohjainen orgaaninen yhdiste. Se oli edeltäjäänsä salvarsaania lääkkeellisesti hieman tehottomampi, mutta potilaalle turvallisempi. Neosalvarsaani vakiintui kupan hoitokeinoksi 1930-luvulla ja hoito kesti usein lähes vuoden.

Koska kummallakin lääkkeellä oli arseenipitoisuutensa takia merkittävä sivuvaikutusten riski, niiden käytöstä kupan hoidossa luovuttiin penisilliinin tultua markkinoille 1940-luvulla.

Päivitetty: 18.9.2019 15:50
Luotu: 2.3.2016 7:28