Siirry sisältöön

​ICN:n rintamerkki - syyskuu 2014

ICN:n rintamerkki.ICN on lyhenne Kansainvälisen sairaanhoitajaliiton nimestä International Council of Nurses. ICN on edistänyt sairaanhoidon ja terveyden alan kehittämistä vuodesta 1899.

Järjestö perustettiin aikana, jolloin sairaanhoito alkoi todenteolla uudistua ja kehittyä sekä naisten oikeudet nousta yhä ajankohtaisemmaksi puheenaiheeksi. Järjestö on ensimmäinen ja toimialueeltaan laajin terveydenhoitoalan ammattilaisten kansainvälinen organisaatio.

Lisäksi kyseessä oli aikanaan ensimmäinen maailmanlaajuinen naisorganisaatio. Nykyisin siihen kuuluu yli 130 sairaanhoitajien järjestöä eri maista ja se toimii kattojärjestönä yli 16 miljoonalle sairaanhoitajalle maailmanlaajuisesti.

Kansainvälisen sairaanhoitajaliiton jäsenyys on rajattu yhteen jäsenjärjestöön jokaisesta valtiosta. Suomen sairaanhoitajaliitto on ICN:n suomalainen jäsen.

1900-luvun alkupuolelta lähtien Suomen sairaanhoitajatarliiton puheenjohtajana toiminut vapaaherratar ja Helsingin kirurgisen sairaalan ylihoitaja Sophie Mannerheim valittiin vuonna 1922 ICN:n puheenjohtajaksi. Mannerheim oli työskennellyt Suomessa sairaanhoidon kehittämisen puolesta ja ollut merkittävässä roolissa sairaanhoitajakoulutuksen parantamisessa. Hänen työnsä Kansainvälisen sairaanhoitajaliiton johdossa alkoi vaikeina ensimmäisen maailmansodan jälkeisinä aikoina, kun sairaanhoitajien yhteistyöverkostot ympäri maailmaa olivat hajonneet.

Vuonna 1925 ICN järjesti Suomessa kansainvälinen kongressin. Kongressin muistolahja, metallinen rintakoru, on esillä Turun Lasarettimuseossa. Rintamerkki on kiinnitetty samettikankaaseen, joka on asetettu marmoria muistuttavalle jalustalle. Rintamerkki on voitu kiinnittää myös vaatteen rinnukseen merkin takana olevalla neulalla. Merkin keskellä on ICN:n tunnus ja sen alareunassa on vuosiluku 1925.


Kirjoittaja: Anna-Maria Niinikoski, museonhoitaja

Päivitetty: 4.10.2019 14:53
Luotu: 16.10.2014 14:48