Siirry sisältöön

Aspiriini - syyskuu 2016

Aspiriini 

Särkylääkkeestä puhuttaessa tarkoitettiin yleensä asetyylisalisyylihappoa aina 1980-luvulle asti, jolloin muut tulehduskipulääkkeet alkoivat yleistyä. Asetyylisalisyylihappoa on myynnissä yli sadassa maassa useilla eri tuotenimillä, kuten Disperin ja Primaspan. Tunnetuin tuotenimi on Aspirin, jonka vaikutuksesta kansan suussa asetyylisalisyylihapon nimeksi on vakiintunut aspiriini.

Uuden tiedon valossa muut lääkkeet ovat kivun hoidossa haitattomampia, mutta aspiriinilla on havaittu yllättäviä vaikutuksia sydän- ja aivoinfarktien ehkäisijänä. Viime aikoina on tutkittu asetyylisalisyylihapon ehkäisevää vaikutusta myös muissa sairauksissa.

Aspiriinin käyttö verenkiertohäiriöiden hoidossa ulottuu 1940-luvun Californiaan. Korva-, nenä- ja kurkkulääkäri Lawrence Craven huomasi aspiriinipitoisen purukumin syömisen nielurisaleikkauksen jälkeisenä kivunhoitona lisäävän verenvuotoa. Craven päätteli aineen vähentävän veren hyytymistä ja alkoi hoitaa ikääntyviä miespotilaitaan aspiriinilla. Hän havaitsi, että kyseistä lääkettä saaneilla oli harvemmin sydänkohtauksia kuin niillä, jotka eivät lääkettä käyttäneet.

Tarttumalla verihiutaleet tukkivat pienten verisuonivaurioiden aiheuttamat vuodot ja näin paikkaavat haavat. Sama takertuminen altistaa myös verisuonitukoksille. Tarttuakseen verihiutaleet tarvitsevat säätelijäainetta, joka kuuluu samaan ryhmään elimistön tulehdusreaktioiden säätelijäaineiden kanssa. Estämällä tämän säätelijäaineen valmistusta elimistössä aspiriini hillitsee tulehdusta, kuumetta ja tulehduskipuja sekä estää veren hyytymistä. Tämä piirre ehkäisee verisuonitukoksia.

Vaikutusmekanismin asetyylisalisyylihapon takana raportoi ensimmäisenä brittiläinen farmakologian professori John Vane työryhmineen 1970-luvulla. Hän sai Nobelin lääketieteen palkinnon vuonna 1982.

Turun Lasarettimuseossa on esillä Bayer-lääketehtaan valmistama Aspirin-paketti. Kyseinen paketti on ollut käytössä ensiapukurssilla ensiapupakkauksessa 1900-luvun puolivälin jälkeen. Paketin tekstit ovat saksaksi.

Teksti Anna-Maria Niinikoski

Päivitetty: 18.9.2019 15:22
Luotu: 13.9.2016 13:51