Siirry sisältöön

​Murtuman korjaamisessa käytetty metallilevy - toukokuu 2015

Metallilevy ja kolme ruuvia.Turun Lasarettimuseossa on esillä pieni kapea rei’itetty metallilevy ja kolme ruosteista pientä ruuvia. Tohtori Frans Lennart Peterson teki Viipurin kaupunginsairaalassa ensimmäisen levytyksen onnettomuudessa loukkaantuneelle nuorelle pyöräilijätytölle vuonna 1930 juuri näillä kyseisillä metalliosilla. Nämä murtuman korjanneet metallit ehtivät olla yli kuusikymmentä vuotta kyseisen naispotilaan vartalossa ennen kuin ne poistettiin Turun yliopistollisessa keskussairaalassa. Tohtori Esa Sipola poisti kyseisessä levytyksessä laitetut metallit potilaalta Tyksissä vuonna 1994.

Viipurin lääninsairaalan kehittäjänä tunnettu tohtori Frans Lennart Peterson (1877–1938) toimi Viipurin lääninsairaalan ylilääkärinä vuosina 1934–1938. Hän työskenteli aiemmin 14 vuotta Viipurin lääninsairaalassa alilääkärinä ja ylilääkärinä Viipurin kaupunginsairaalassa vuosina 1927–1934. Petersonin aikana hänen alilääkärinään toimi Viipurin lääninsairaalassa muun muassa Turun lääninsairaalaan sittemmin ylilääkäriksi tullut A. R. Klossner.

Hyväkuntoisena säilyneessä metallilevyssä on teksti M. Windler, Rostsicher. Se on valmistettu ruostumattomasta teräksestä ja onkin huomattavasti parempikuntoinen kuin kolme kauttaaltaan ruostunutta ruuvia, joilla levy oli kiinnitetty potilaan luuhun. Leikkauksessa laitettavan levytyksen on ollut tarkoituksena pitää murtunut luu sellaisessa asennossa, jossa se luutuisi oikein. Potilaasta poistetut metallit on aikanaan otettu talteen ja ne on asetettu kehykseen, jossa ne säilyvät. Tämä kehys metallinpaloineen on esillä Turun Lasarettimuseon perusnäyttelyssä.

Päivitetty: 7.1.2020 10:37
Luotu: 24.4.2015 14:14