Siirry sisältöön

​Mikroskooppi - toukokuu 2016

MikroskooppiMikroskooppi on olennainen väline lääketieteellisessä tutkimuksessa. Laitteen nimi tulee kreikan kielen sanoista mikrós (pieni) ja skopeîn (nähdä). Luonnontieteissä tapahtui läpimurto 1600-luvulla, kun keksittiin kaukoputki ja mikroskooppi. Näiden keksimiseen vaikutti linssin hiomistekniikan kehittyminen 1500-luvulla. Ensimmäisiä mikroskoopin rakentajia oli Giovanni du Pont, joka julkaisi vuonna 1614 artikkelin kaukoputken muuttamisesta mikroskoopiksi. Mikroskooppien käyttö yleistyi 1600-luvun lopulla, kun Robert Hooke julkaisi ohjeet leikkeiden valmistamisesta.

Yksinkertaisin mikroskooppi on suurentava kupera linssi, jonka polttopisteessä olevan peilin päälle tutkittava näyte kiinnitetään. Varsinaisissa mikroskoopeissa on vähintään kaksi linssiä. Lähimpänä näytettä olevan objektiivin linssi muodostaa kuvan kohteesta. Silmää vasten asetettavan okulaarin linssillä tarkennetaan objektiivin heijastama kuva. Liikuttamalla linssiä ja okulaaria lähemmäs toisiaan mikroskooppi tarkennetaan haluttuun kohteeseen. Moderneissa mikroskoopeissa on enemmän linssejä, joilla kompensoidaan kohteen kuvautumista väärään paikkaan. Stereomikroskoopissa molemmille silmille on oma okulaarinsa, mikä mahdollistaa kohteen tarkastelun kolmiulotteisena.

Kun biologisesta kohteesta leikataan läpikuultavan ohut leike, voidaan sen rakennetta tarkastella mikroskoopilla. Mikroskooppien kehittymisen myötä opittiin muun muassa tuntemaan solun rakenne. 1800-luvulla mikroskooppi saavutti nykyisen muotonsa ja leikkeiden valmistusmenetelmät kehittyivät, mikä johti laitteen lopulliseen tieteelliseen hyväksyntään. Elektronimikroskoopin kehittäminen 1930-luvulla paransi erotuskykyä vielä ratkaisevasti. Erotuskyvyksi nimitetään kahden pisteen välistä pienintä etäisyyttä, jolloin ne vielä havaitaan erillisinä. Elektronimikroskooppi käyttää näkyvän valon sijasta elektronisuihkua ja sillä voidaan tutkia näytteen molekyylitason yksityiskohtia.

Kuukauden esineenä esiteltävä mikroskooppi on valmistettu Itävallassa. C. Reichert Optical Company perustettiin Wieniin vuonna 1876. Mikroskooppi on ajalta, jolloin näytteen valaisuun on käytetty vielä peiliä valon sijaan. Mikroskoopin avulla näytettä on voitu suurentaa 11-, 60- tai 100-kertaisesti. Se on ollut käytössä ihotautiklinikan osastolla 620 lääketieteellisessä tutkimuksessa. Mikroskooppiin voi tutustua T-sairaalan G3-aulatilassa näyttelyssä Käsityötä ja lääketiedettä.

Päivitetty: 18.9.2019 15:50
Luotu: 2.5.2016 8:20