Siirry sisältöön

Saavutettavuusseloste

Tämä saavutettavuusseloste koskee www.vsshp.fi-sivustoa. Seloste on laadittu 22.9.2020.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri pyrkii takaamaan vsshp.fi-sivuston saavutettavuuden Suomen kansallisen lainsäädännön mukaisesti. Vsshp.fi-sivuston saavutettavuuden on arvioinut ulkopuolinen asiantuntijaorganisaatio (Siteimprove Oy).

Digipalvelun saavutettavuuden tila

Verkkosivusto täyttää lain asettamat WCAG 2.1:n A- ja AA-tason vaateet osittain. Kriittiset saavutettavuusvaatimukset täyttyvät, pois lukien seuraavat havaitut puutteet:

 • Chatissa oman viestin kirjoittamiseen tarkoitettua kenttää ei ole nimetty teknisesti eikä sillä ole näkyvää nimilappua. (WCAG: 3.3.2)
 • Kuntaraporttien listaus on toteutettu HTML-taulukkona ja on hankala henkilöille, jotka toimivat pelkästään ruudunlukuohjelman avulla ilman näönvaraista tarkastelua. (WCAG: 4.1.2)

Muut merkittävät saavutettavuuspuutteet:

 • Chat-asiakaspalvelijan kirjoittamaa viestiä ei ohjata automaattisesti luettavaksi ruudunlukuohjelmalle. (WCAG: 3.4.3)
 • Chat-osion alkua ei ole merkitty HTML-koodiin otsikolla, maamerkillä tai muulla ohjelmallisesti saavutettavalla tavalla. (WCAG: 1.3.1)
 • Hoito ja tutkimukset -suodattimen kirjainelementit on määritetty HTML-koodissa linkeiksi, vaikka elementit toimivat käyttöliittymässä välilehtipainikkeiden tavoin. (WCAG: 4.1.2)
 • Sivuston kieliversioiden linkeiltä puuttuu HTML-koodista tekstin kielen mukainen kielimääritys. (WCAG: 3.2.1)
 • Päivystys-sivun eri päivystyspisteiden valintaelementit on määritetty HTML-koodissa oikein välilehdiksi, mutta elementin tila ei välity ruudunlukuohjelmille. Elementtejä ei myöskään ole määritetty painikkeiksi, vaan ne näyttäytyvät pelkkinä välilehtinä. (WCAG: 4.1.2)
 • Sisältöosan lopussa oleva Siirry alkuun -linkki vierittää selaimeen ladattua sivua visuaalisesti, mutta selaimen kohdistus ei siirry sivulla tarkoitettuun kohtaan. (WCAG: 2.4.3)
 • Sivustolla on linkkejä, jotka avaavat uuden välilehden tai siirtävät käyttäjän toiseen palveluun, mutta tästä ei ilmoiteta käyttäjälle ennen linkin aktivointia. Sivustolla on myös linkkejä, joista avautuu PDF-asiakirjoja ilman ennakkotietoa. (WCAG: 3.2.4)
 • Sivuston ruotsin- ja englanninkielisillä versioilla sisältökuvien tekstivastineiden kieli ei vastaa kaikilta osin käyttäjän valitsemaa kieliversiota. (WCAG: 1.1.1)
 • Mobiilinäkymän valikon ja hakutoiminnon avaavat elementit on määritetty HTML-koodissa linkeiksi, vaikka elementtien toiminta vastaa painiketta. (WCAG: 4.1.2)

Edellä mainitut puutteet pyritään korjaamaan syksyn 2020 ja vuoden 2021 aikana.

Vsshp.fi-sivustolla on selosteen laatimisen aikaan yli 4000 liitetiedostoa (PDF, Word, Excel tai PowerPoint). Näistä noin neljäsosa on julkaistu 23.9.2018 jälkeen ja kuuluu siten lainsäädännön piiriin, ja tulisi olla saavutettavia. Aivan kaikkia tiedostoja ei ole tuotettu uudelleen saavutettavassa muodossa, mutta työtä liitteiden korjaamiseksi tehdään jatkuvasti.

Luvassa on myös parannuksia sekä sivuston käyttöliittymän että sisältöjen kontrastipuutteisiin, infografiikoiden ja karttojen tekstiselitteisiin, murupolun toimintaan sekä sivupohjien rakenteisiin.

Sivustolla käytetään kehyksiä, joihin on upotettu YouTube-videotoistin. Itse videotoistimeen liittyy saavutettavuuspuutteita, kuten otsikointihierarkia- ja kontrastiongelmia. Niistä johtuen videotoistin ei tällä hetkellä täytä saavutettavuuslain vaatimuksia.

Ei kuulu lainsäädännön piiriin

 • Käyttäjien tai muiden ulkopuolisten tahojen palvelussa julkaisemia sisältöjä, jotka eivät ole palveluntarjoajan itsensä tuottamia, rahoittamia tai valvomia.
 • Vsshp.fi-sivustolta ulos johtavat linkit.
 • Toimisto-ohjelmien tiedostoja (esim. doc, pdf), jotka on julkaistu ennen 23.9.2018.
 • Video- tai äänitallenteita, jotka on julkaistu ennen 23.9.2020.

Huomasitko saavutettavuuspuutteen digipalvelussamme? Kerro se meille ja teemme parhaamme puutteen korjaamiseksi

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta meille eli sivuston ylläpitäjälle. Saat vastauksen 14 päivän sisällä.

Voit antaa saavutettavuuspalautetta tällä verkkolomakkeella tai sähköpostilla osoitteeseen verkkotoimitus(a)tyks.fi.

Sivuston käyttöapua on tarjolla myös puhelimitse numeroista 050 414 2072 tai 050 573 9911. Pyrimme vastaamaan puheluihin arkisin klo 9–15.

Valvontaviranomainen

Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
www.saavutettavuusvaatimukset.fi
saavutettavuus(at)avi.fi
puhelinnumero vaihde 0295 016 000

Teemme jatkuvasti työtä saavutettavuuden parantamiseksi

Vsshp.fi-sivusto on julkaistu 29.8.2014, joten saavutettavuusvaateet ovat sen osalta voimassa 23.9.2020 alkaen.

Olemme sitoutuneet digipalveluiden saavutettavuuden parantamiseen. Palveluidemme saavutettavuus ja kansalaisten tasapuolinen kohtelu on meille sairaanhoitopiirissä erittäin tärkeää. Olemme vuosien 2019–2020 aikana tehneet työtä sivuston teknisen ja sisällöllisen saavutettavuuden parantamiseksi; testauksia, teknisiä korjauksia sekä tekstisisältöjen, kuvien ja liitetiedostojen läpikäyntiä. Olemme kouluttaneet myös henkilöstöämme saavutettavien sisältöjen tuottamiseen. Korjaukset ja koulutukset jatkuvat edelleen.

Vsshp.fi-sivusto ei kuitenkaan vielä noudata saavutettavuuskriteeristöä kaikilta osin. Tällä sivulla mainitut saavutettavuusongelmat pyritään korjaamaan siltä osin kuin se on nykyisellä, verrattain vanhalla julkaisujärjestelmällämme kohtuullisesti mahdollista.

Olemmekin lähiaikoina käynnistämässä verkkosivu-uudistusta. Sen tavoitteena on rakentaa uusi ja moderni verkkopalvelu, ja yksi suunnittelun kulmakivistä on mahdollisimman hyvä saavutettavuus. Uusi, saavutettava verkkosivusto on tarkoitus julkaista viimeistään keväällä 2023.

Päivitetty: 22.9.2020 15:49
Luotu: 22.1.2020 15:21

 Lue lisää saavutettavuudesta

Saavutettavuusdirektiivi 
(Valtiovarainministeriö)

Laki digitaalisten palveluiden tarjoamisesta (Finlex)

Saavutettavuusvaatimukset 
(Etelä-Suomen aluehallintovirasto)

WCAG 2.1 -ohjeet (w3.org)