​Jani, himo ja houkutus tappelivat. Kuka voitti?

Tyksissä lääkärinä työskentelevä Jani tupakoi säännöllisesti noin 15 vuoden ajan. Tämä on Janin tarina siitä, miten hänestä tuli lopettaja. 

Tänään kerromme grimmiläisen tarinan, jossa on onnellinen loppu. Keitä kuppi kahvia ja nauti tauko ilman savuketta. 

Janin lopettajatarina alkaa aloittamisesta. Hän kiinnostui kokeilemaan tupakkaa kavereiden kanssa jo nuorena ja 14-vuotiaana hän muistelee jo tupakoineensa päivittäin.

– Alussa kyse oli uteliaisuudesta, jännityksestä ja porukkaan kuulumisesta. Aika nopeasti olin kuitenkin koukussa. Kelistä riippumatta oli lähdettävä nakkikioskille savukkeita ostamaan ja lähimetsään niitä salaa polttamaan, Jani muistelee.

Savutta joka päivä.

Monta yritystä irti nikotiinista

Savu seurasi Janin liikkeitä vuosikaudet. Hän yritti lukuisia kertoja lopettaa, mutta aina savuke veti pidemmän korren. 

– Taisin pisimmillään olla puoli vuotta tupakoimatta. Sukujuureni ovat Kainuussa ja Karjalassa. Ymmärsin lääkärinopintojeni myötä, että geeniperimäni ja tupakointi ovat kehno yhdistelmä, hän kertoo. 

Jani päätti opintojensa vakavoittamana vakaasti lopettaa ennen keski-iän saavuttamista. Onneksi hän nuorena miehenä ajatteli keski-iän alkavan jo kolmenkymmenen vuoden iässä.

– Onnistuinkin tuolloin lopettamaan kokonaan, kertarysäyksellä ja vieläpä kylmä kalkkuna – menetelmällä, eli ilman nikotiinikorvaustuotteita, Jani kertoo ylpeänä.

Muutama vuosi kului rattoisasti ilman nikotiinin himoa, mutta pian tarinamme jo ottaa ikävän käänteen. Jani tutustui nuuskaan. Pian oli sinun kaupat tehty. Nuuskasta imeytyvä nikotiinimäärä on poltettuun savukkeeseen verrattuna moninkertainen, mikä tekee nuuskasta äärimmäisen addiktoivaa. Jani kuvailee elävästi, miten suhde nuuskaan kehittyi intensiiviseksi ja pitkäkestoiseksi.

– Nuuska on petollinen tuttavuus. Pystyin käyttämään sitä töissä, kotona ja liikkuessa, hän huokaa. Niin nuuska vei pidemmän korren ja nikotiinin himo palasi Janin elämään.

”Olen vahvempi kuin riippuvuuteni”

Vuosi sitten kesällä Jani seisoi uudelleen vakaana päätöksensä edessä. Hän lopettaisi kaikkien nikotiinituotteiden käytön. 

– Halusin osoittaa olevani vahvempi kuin riippuvuuteni. Koska olin kerran aiemmin pilannut perheeni kesäloman epäonnistuneen lopettamisyrityksen myötä, ymmärsin tällä kertaa huolehtia riittävästä nikotiinikorvaushoidosta, Jani selittää naurahtaen.

Yritys muuttui kesän kuluessa onnistumiseksi. Nikotiini alkoi päästää otteestaan eikä Jani ole sen koommin koskenut nuuskaan. Nikotiinilaastarit, -imeskelytabletit ja -purukumit auttavat häntä edelleen taistelussa houkutusta vastaan. 

– Olen ylpeä siitä, että kehooni laittamat nikotiinimäärät ovat nykyisin vain murto-osa siitä, mitä ne nuuskaa käyttäessäni olivat, Jani iloitsee. 

Haastateltavan nimi on muutettu.

Teksti: Talvikki Härmä