​Ärsyttääkö suusuojain kasvojasi?

Me herkkäihoiset olemme huomanneet maskisuosituksen aiheuttavan yllättäviä ja uusia haasteita. Suunenäsuojan kiinnikenauhat kiristävät korvia ja tiukat kiinnitykset hankaavat ihoa kasvoilla ja korvien takana. Näpyt ja ihon punoitus saattavat kuulostaa sivuseikalta, kun kyseessä on elintärkeät suojaimet. Iho-ongelmia ei silti tarvitse turhaan sietää. Mistä oikein on kyse ja miten ihon ärsytystä voi lievittää? Tyksin Ihoklinikan apulaisylilääkäri Jussi Liippo vastaa.

Voiko lämpimästä hengityksestä kostunut suoja aiheuttaa ärsytysreaktioita kasvojen iholla?

– Kyllä voi. Koska maskin tarkoitus on estää viruksia pääsemästä ympäristöön, se samalla pitää sisäpuolella kosteaa hengitysilmaa. Jos suojainta pidetään kasvoilla yhtä jaksoisesti monta tuntia, se kostuu. Tällöin kangas saattaa hiertää ihoa. Mitä enemmän maski kostuu, sitä enemmän se alkaa kutittaa ja ärsyttää ihoa.

Mitkä ovat yleisimpiä kasvomaskien aiheuttamia iho-ongelmia?

– Maskit voivat herkkäihoisille aiheuttaa kirvelyä, punoitusta, näppylöitä ja jopa nirhaumia niihin kohtiin kasvojen ihoa joissa suojaava hengitysmaski istuu tiukimmin ihoa vasten. Usein reaktio syntyy suun ympärille, nenänpieliin ja –varteen. Myös poskien iholla saattaa näkyä ärsytysreaktioita.

Voiko suojain ärsyttää akneihoa tai pahentaa muita kasvojen ihosairauksia?

– Jos sinulla on ennestään ihosairauksia, kuten aknea tai ruusufinniä, ne voivat herkästi pahentua suojaimen sisällä. Maailmalla ilmiötä kutsutaan maskneksi eli maskin aiheuttamaksi akneksi. Tämä on aivan todellinen vaiva. Myös kasvojen atooppinen ihottuma voi hankaloitua maskin vaikutuksesta. Kasvojen alueen ihosairauksien hoidosta kannattaa huolehtia ja ottaa tarvittaessa yhteyttä lääkäriin. 

Onko maskin valmistusmateriaalilla väliä?

– Jos kasvomaski ei kastu tai hankaa, valmistusmateriaalilla ei ole ihon hyvinvoinnin kannalta väliä. Kannattaa kuitenkin aina kiinnittää huomiota siihen, etteivät esimerkiksi suojaimen reunat hierrä kasvojen ihoa.

Kaksi monsterinukkea.Näpyt ja ihon punoitus saattavat kuulostaa sivuseikalta, kun kyseessä on elintärkeät suojaimet, mutta iho-ongelmia ei silti tarvitse turhaan sietää. Liippo antaa meille vielä kolme peukalosääntöä siihen, miten ihoärsytystä voi lievittää.

1. Valitse omille kasvoillesi sopiva suojain

– On tärkeää valita omille kasvoille sopiva ja hyvin istuva kasvosuojain. Se ei saa hangata kasvoja liikaa, vaikkei tältä voikaan täysin välttyä. Erilaisia maskivaihtoehtoja kannattaa kokeilla.

2. Pidä ihosi kosteudesta huolta

– Ihon kosteuttaminen on tärkeää. Käytä maskin alla kosteuttavaa perusvoidetta. Voit myös lisätä voidetta säännöllisesti päivän aikana, jos ihosi tuntuu kuivuvan liiaksi tai alkaa hilseillä.

3. Vähennä kosmetiikkaa

– Kaikkia ihoa ärsyttäviä tai ihohuokosia tukkivia aineita on syytä välttää, ainakin maskin alle jäävällä ihoalueella.

Teksti: Talvikki Härmä