​Käsitätkö käsidesin?

Tyks sairaalahygienian hallinnollinen osastonhoitaja Tiina Kurvinen selventää mistä käsidesin käytössä oikein onkaan kyse.

Mitä käsidesi on?

– Käsihuuhde on alkoholia sisältävä desinfioiva tuote. Käsihuuhteisiin on yleensä lisätty myös ihoa hoitavia aineita, ne saattavat kuivattaa ihoa. Käsihuuhde tuhoaa käsien iholta taudinaiheuttajat oikein käytettynä turvallisesti ja tehokkaasti.

Miten käsidesi toimii?

– Luotettavat käsihuuhteet sisältävät oikean pitoisuuden alkoholia, yleensä etanolia, joka rikkoo taudinaiheuttajien rakennetta ja estää niiden toimintaa. Etanoli tehoaa bakteereihin ja useimpiin viruksiin hyvin.

Käsidesin käyttämistä.

Miten käytän käsidesiä oikein?

– Käsihuuhteiden oikeassa käytössä tärkeää on riittävä määrä ja tarpeeksi pitkäkestoinen käsien hierominen. Oikea määrä huuhdetta on pumppuannostelijan kaksi pumppausta. Käsidesiä hierotaan joka puolelle käsiä, kunnes huuhde on kuivunut käsiin. Erityisesti sormenpäiden ja peukalon hieronta tulee tehdä huolellisesti.

Voiko käsidesikokonaan korvata käsipesun?

– Alkoholit eivät toimi käsien iholla olevan lian tai eritteiden läpi. Jos käsissä on esimerkiksi sylkeä aivastuksen jäljiltä, kädet pitää pestä saippualla ennen käsihuuhteen käyttöä. Muissa tilanteissa käsihuuhde riittää. Kotiloissa käsiä kannattaa edelleen aina pestä saippualla, esimerkiksi kun saavutaan ulkoa takaisin sisälle.

Sopiiko käsidesi kaikille?

– Käsihuuhteet on todettu turvallisiksi. Alkoholi haihtuu käsien iholta nopeasti, eikä esimerkiksi imeydy ihoon. Sen vuoksi myös lapset voivat käyttää käsihuuhdetta.

Teksti: Talvikki Härmä

Muokattu : 17.11.2020 15:40
Luotu : 27.10.2020 16:59