​Muistathan tarkkailla rintojasi?

Kun tutkit rintasi säännöllisesti, huomaat paremmin yllättävät muutokset. Vaikka jokainen patti ei ole syy huoleen, kasvaimen hyvänlaatuisuuden voi varmuudella todeta vain tarkastelemalla koepalaa tai solunäytettä.

Rintojen omatarkkailulla voit oppia paremmin tuntemaan omat rintasi. Kun tutkit rintasi säännöllisesti, havaitset paremmin niissä tapahtuvat muutokset. Epäilyttävät muutokset tai yllättävä kipu on aina aihe lisäselvityksiin.

– Jos löydät rinnastasi epäilyttävän kyhmyn, olethan yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen. Kasvaimen vaarattomuus voidaan todeta kuvantamistutkimuksilla, kuten mammografialla ja ultraäänitutkimuksissa sekä ottamalla kasvaimesta neulanäyte, plastiikka- ja yleiskirurgian yleislääkäri Riitta Aaltonen sanoo.

Aina ei syytä huoleen

Jokainen patti ei kuitenkaan ole syy huoleen, koska rinnoissa tuntuvista muhkuroista 80–90 prosenttia on hyvänlaatuisia. Joillain meistä rinnat voivat myös ovat olla luonnostaan kyhmyisemmät. Rinnat myös muuttavat hieman muotoaan iän mukaan.

– Osalla meistä tiivistä rauhaskudosta on enemmän, toisilla taas löytyy enemmän rasvakudosta. Kaikilla naisilla rintakudos ei rasvoitu edes iän myötä. Pelkästään käsin tunnustelemalla ei voi tietää minkälainen kudos rinnan sisällä on, Tyks kuvantamisen erikoislääkäri Minna Sandell sanoo.

– Jos rinnasta löytyy uusi kyhmy, on hyvä tutkia asia. Samoin uusi ihokuoppa rinnassa sekä kirkas tai verinen erite nännistä vaatii lisätutkimuksia, hän selventää.

Nainen pitelee kukkia kädessään.

Joskus itsetutkiminen ei onnistu

Vaikka naisten on hyvä oppia tuntemaan omat rintansa, toisilla meistä kudos on todella muhkuraista. Silloin rintojen itsetutkiminen voi olla haastavaa.

– Voit seurata uutta kyhmyä yhden kuukautiskierron verran. Jos kyhmy ei seurannassa poistu tai pienene, kannattaa lähteä tutkimuksiin, Minna painottaa.

Kyhmyn tutkiminen on ns. kolmoisdiagnostiikkaa, jossa yhdistyvät kliininen tutkimus, radiologin tekemät kuvaukset ja tarvittaessa otettavat näytteet kyhmystä.

Hyvänlaatuiset kasvaimet eivät vaadi leikkausta

Varsinkin nuorilta naisilla löydetään ns. fibroadenoomia. Ne ovat hyvänlaatuisia sidekudoskasvaimia. Fibroadenooma tuntuu useimmiten sileänä ja liikkuvana pattina rinnan sisällä.

– On tärkeää muistaa, ettei kasvaimen hyvänlaatuisuutta voi varmuudella todeta pelkästään tunnustelemalla. Tällainenkin uusi kyhmy rinnassa on hyvä tutkia kuvantaen ja tarvittaessa biopsian avulla. Se tarkoittaa koepalan tai solunäytteen ottamista elävästä kudoksesta ja näytteen tarkastelua. Tämän tarkastelun jälkeen voimme varmuudella sanoa, onko patti hyvänlaatuinen, kertoo Tyksin plastiikka- ja yleiskirurgian ylilääkäri Ilkka Koskivuo.

– Hyvänlaatuiseksi varmistettua kasvainta ei tarvitse poistaa, jos se ei häiritse eikä pattiin satu. Jos fibroadenooma on kipeä tai se kasvaa nopeasti, kasvain voidaan leikata pois, hän lisää.

– Radiologi voi lisäksi poistaa pieniä rintojen muutoksia ultraääneen perustuvalla BLES-laitteellta (Breast Lesion Excision System), Minna kertoo.

Teksti: Talvikki Susiluoma