​Suojauduthan puutiaisvaaralta

Kesän korvalla on hyvä tarkkailla iholta punkkien jälkiä, jotta vältyt puutiaisten levittämältä borrelioosilta ja puutiaisaivokuumeelta. Vain puutiaisaivokuumeeseen on tarjolla suojaava rokote. Parhaiten suojaat itsesi peittävillä vaatteilla.

Kesän korvalla on hyvä olla varuillaan ja tarkkailla iholta punkkien jälkiä. Punkit liikkuvat jo noin viiden asteen lämpötilassa, joten punkkeja kannattaa pitää silmällä keväästä pitkälle syksyyn asti. Vaikka TBE-virusta esiintyy pääasiassa Ahvenanmaalla, Turunmaan saaristossa ja Uudellamaalla, täysin punkkiturvallista aluetta on nykyään vaikea löytää.

Ruohikkoa kasteessa.

Puutiaiset levittävät borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta 

Puutiaiset levittävät kahta vaarallista tautia: borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta (TBE). 

– Puutiaisaivokuume on vaarallisempi mitä vanhempana siihen sairastuu. Jopa kolmasosalla tartunnan saaneista on neurologisia oireita. Erityisesti aikuisilla tauti voi levitä aivokudokseen. Taudin seurauksena voit pysyviä neurologisia vaurioita, joihin ei ikävä kyllä ole tarjolla hoitoa, Tyksin neurologian osastonlääkäri Jaana Korpela kertoo. 

Hyviä uutisia! Puutiaisaivokuumetta vastaan on kehitetty tehokas ja turvallinen rokote, joka annetaan kolmen rokotteen sarjana. Ethän jätä sarjaa kesken? 

– Kolmen punkkirokotteen ns. perussarjan jälkeen olisi hyvä käydä tehosterokotuksessa kolmen vuoden kuluttua viimeisestä rokotteesta, Jaana kehottaa. Koska puutiaisaivokuumeelta suojaavan rokotteen teho vähitellen hiipuu, voit kysyä lääkäriltäsi itsellesi sopivan tehosterokotteen aikataulusta. 

Ja sitten huonot uutiset: Borrelioosia vastaan meillä ei vielä ole rokotetta. Onneksi borrelioosiatartunnan voi hoitaa parin viikon antibioottikuurilla. Voit myös estää borrelioositartunnan, jos ehdit irrottaa punkin ihosta alle vuorokaudessa.

– Tartunnat eivät kuitenkaan ole leikin asia. Vaikka pitkä heinikko on hauska paikka kuljeskeluun, kannattaa siellä oleskelua lämpiminä aikoina välttää. Myös punkit viihtyvät heinikossa ja saatat siellä joutua puutiaisen otteeseen, Jaana muistuttaa. 

Puutiainen.

Muistathan huolellisen punkkisyynin

Huolellinen punkkitarkastus on hyvä muistaa luonnossa liikkumisen tai puistossa oleilun jälkeen. 

– Ikävä kyllä kaikista huolellisinkaan punkkisyyni ei tarjoa täyttä suojaa puutiaisaivotulehdusta vastaan. TBE-virus voi tarttua jo muutamassa minuutissa punkin puremasta. Punkkitarkastus on kuitenkin oiva tapa pienentää vakavan sairauden riskiä, Jaana sanoo.

Tiesithän, että voit välttää punkin puremia kokonaan pukeutumalla pitkiin hihoihin ja lahkeisiin. Olisiko tässä kesän uusi muoti?

Teksti: Talvikki Härmä