​Tulipää sammui ystävän kyyneliin

Kun Heli jätti savukkeet, moni muukin terveysvaiva helpotti. Nikotiinikorvaushoidon ja tuen avulla lopettaminen helpottuu, kun savuttomuutta ei tarvitse harjoitella yksin.

Tupakka kulki Helin vierellä yli neljän vuosikymmenen ajan. Usein hän poltti ketjussa kaksikin askia päivässä ja kotoa lähtiessään mietti aina, missä voisi käydä savukkeella. 

– Lupasin itselleni, että nelikymppisenä olen savuton. Se oli kovaa taistelua, jossa en ensimmäisellä enkä toisella kerralla päässyt voitolle. Yritin monta kertaa lopettaa, mutta aina jouduin antamaan periksi, Heli kuvailee.

– Tyksin tupakastavieroitushoitaja Päivi Grönroos jaksoi houkutella minua yrittämään yhä uudelleen. Hän pyysi minua ensin vähentämään, mutta yritys hillitä sai minut polttamaan kaksin verroin. Päivi ei kuitenkaan koskaan luovuttanut. Hän keksi aina uusia keinoja, kertoo Heli tyytyväisenä.

”Pitkään ajattelin, etten voi lopettaa”

Heli sairastui aikuisena kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Sairastuminen toi hänet takaisin tupakan luo. 

– Aloin polttaa uudelleen sairaalahoidon aikana. Minusta tuntui, että mielenterveysongelmani pahenivat, kun yritin lopettaa, hän kertoo. 

Helistä tuntui tuolloin, että savuke oli ainoa apu ahdistukseen ja lopettaminen muuttui hankalammaksi. 

– Pitkään ajattelin, etten koskaan voi lopettaa kokonaan. Etten pärjää ilman tupakkaa, hän toteaa. 

Nyt savuttomana Heli näkee asian aivan päinvastoin. 

– Jälkikäteen olen huomannut, ettei tupakka ole apuväline, vaan haittaa paranemista. Kun lopetin tupakoinnin, en ole käynyt mielenterveysongelmien vuoksi hoidossa kertaakaan. Unilääkkeitäkään en enää tarvitse, hän sanoo.

– Olen huomannut, että psyykenlääkkeet toimivat aivan eri tavalla, kun en tupakoi. Nykyään edes kaamosmasennus ei hetkauta minua. Tämän toivoisin kaikkien tietävän, Heli sanoo päättäväisesti. 

Ystävän aito huoli herätti

Viimeinen kannustin savuttomuuteen oli ystäväni aito huoli. 

– Ystäväni kyynelsilmin sanomat sanat vaikuttivat minuun. Hänen pikkusiskonsa oli menehtynyt keuhkosyöpään ja ystävä pyysi minua lopettamaan terveyteni vuoksi. Se oli minulle käännekohta ja syksyn tullen ilmoittauduin  lopettajien kurssille, Heli kertoo.

Niin Heli sisuuntui ja lähti Tyksin tupakastavierottamishoitaja Päivi Grönroosin  luotsaamaan tupakastavieroitusryhmään. 

– Päivi laittoi meille ryhmässä kovan kovaa vastaan. Jo toisena päivänä hän sanoi meille, että huomenna lopetat tupakan polton. Se kuulosti mahdottomalta ja ajattelin, että ei kai vielä huomenna, Heli nauraa.

Päivi kannusti ryhmäläisiä ottamaan nikotiinikorvaustuotteet käyttöön. He saivat kokeilla nikotiinikorvausvalmisteita: laastaria, purukumia, imeskelytabletteja, sumutetta ja inhalaattoria.

– Minulle sopi parhaiten nikotiini-imuke. Ensin se maistui kamalalta, mutta huomasin, ettei minun tarvitse kärsiä lopettaakseni tupakoinnin. Samana päivänä hävitin kotoani kaikki tupakkatuotteet, Heli muistelee.

Heli hymyilee.

Uusi elämä savuttomana

Nikotiinikorvaushoidon avulla elämä helpottui. Aiemmin Heli vältteli matkoja, joilla ei saanut vapaasti polttaa. Hän iloitsee siitä, että elämään savuttomana on tullut uusia asioita. 

– Aivan uusi elämä alkoi, kun päätin lopettaa. Nyt pidemmät bussi- ja lentomatkat onnistuvat ja reissuille on helpompi lähteä, kun en koko ajan ajattele, missä voin polttaa, Heli pohtii. 

– Ennen aloitin kaikki matkat aina tupakkapaikalla, mutta nyt en edes katso niitä koppeja päin, hän sanoo

Heli on ollut savuton yli viisi vuotta. Päätös elää ilman tupakkaa tuntuu pysyvältä elämäntavalta.

– Tiedän, että osaan lopettaa. Minun ei tarvitse enää olla huolissaan. Vaikka retkahtaisin, voin aina lopettaa uudelleen. Se on ihanaa, Heli iloitsee.

Helin TOP 5 kannustinta sinulle, joka haluat lopettaa

Luota siihen, että elämääsi tulee uusia ihania asioita

Ennen makasin mökin terassilla polttelemassa, nykyään siellä on yhtä ihanaa maata lukemassa kirjaa, Heli vinkkaa.

Turvaudu reippaasti korvaustuotteisiin. Ne todella auttavat

Korvaustuotteet pelastivat minut. Ilman niitä löysin aina syyn lopettaa tupakkalakkoni, vaikka keuhkoihin olisi kuinka pistänyt. Kun käytin korvaustuotteita, minun ei tarvinnut kärsiä lopettaakseni tupakanpolton.

Hengityksesi helpottuu

– Kärsin tupakoidessani kroonisesta keuhkoputken tulehduksesta ja yskin jatkuvasti. Muistan vielä, kuinka pystyin hengittämään ainoastaan keuhkojen yläosalla. Nyt voin nauttia ulkoilusta. Koronan jälkeen olen aloittanut uudelleen kävelyn, Heli kannustaa.

Älä säikähdä nikotiinikorvaustuotteiden kustannuksia

– Monen muun entisen tupakoijan tavoin ajattelin, että korvaustuotteet ovat liian kalliita. Tupakka kuitenkin maksaa sinulle monin kerroin enemmän. Kun pääset eroon tupakasta, rahaa jää kyllä taas säästöön. Sinnittele loppuun asti, se kannattaa.

Enää et haise pahalta. 

– Ymmärsin jonkin aikaa lopettamisen jälkeen, etten enää haise tupakalta. Se on ihanaa.

Sinun ei tarvitse sinnitellä yksin 

– Tupakoinnin lopettamiseen Tyksissä tarjottu tuki oli minulle todella tärkeää. Ilman tukea en olisi pystynyt lopettamaan. Vasta tupakastavieroitushoitaja Päivi Grönroos sai minut ymmärtämään, ettei minun tarvitse pärjätä yksin. Päivi ei koskaan luovuttanut. Hän keksi aina uusia keinoja, joilla kannustaa minua. Nyt tiedän, ettei koskaan ole liian myöhäistä lopettaa, Heli kertoo iloisena.

Teksti ja kuva: Talvikki Susiluoma