​Yhdessä koronaa vastaan!

Koronaepidemian myllerryksessä muut ajankohtaiset tartuntataudit kuten influenssa voivat helposti jäädä vähemmälle huomiolle. Viime talvena influenssaepidemia oli lievempi kuin kahtena aikaisempana talvena, ja loppui kuin seinään kun koronapandemian aikaiset varotoimet alkoivat purra.

Tänä syksynäkin influenssa-aktiivisuus on sekä eteläisellä että pohjoisella pallonpuoliskolla ollut vähäisempää kuin aiempina vuosina. Syinä tähän voivat globaalisti olla matkustamisen välttäminen, etätyöskentely, hygieniaohjeet, turvavälit ja maskien käyttö.

Influenssa voi olla vaarallinen tauti, koska se voi iäkkäillä ja riskiryhmiin kuuluvilla aiheuttaa vakavia tautimuotoja. H1N1–virus voi myös perusterveellä aikuisella aiheuttaa hyvin vakavan taudin.

Nyt onkin tärkeää huolehtia omasta infektioturvallisuudesta ja ottaa influenssarokote. Rokote ehkäisee influenssan leviämistä ja suojaa sekä omaa terveyttä että lähipiiriä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan samanaikaisesti sairastettu influenssa ja koronavirusinfektio ovat huono yhdistelmä kenelle tahansa, mutta aivan erityisesti riskiryhmille. Sen vuoksi influenssarokotteen ottaminen on tänä vuonna erityisen tärkeää. Lisäksi rokottautuminen vähentää infektiokuormaa yleisesti yhteiskunnassa, millä on merkitystä terveydenhuollon kantokyvylle koronapandemian keskellä.

Valtakunnalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat rokotukset ovat alkaneet. Kunnissa tämä tarkoittaa riskiryhmien ja iäkkäiden ja sairaanhoitopiirissä terveydenhuollon henkilökunnan rokottamista. Rokotteessa on tänä talvenakin kahden A-influenssaviruksen eli H1N1 ja H3N2 sekä kahden B-viruksen antigeenia. Nämä kannat on päivitetty kiertävien virusten mukaisiksi. Nyt kannattaa pistää vastaan eli ottaa influenssarokote!

Teksti: Esa Rintala

Muokattu : 17.11.2020 15:39
Luotu : 4.11.2020 13:59