Arvioi itse flunssasi oireet, vältä jonotus päivystykseen

Varsinaissuomalaiset voivat verkkopalvelun avulla selvittää omaa hoidon tarvettaan kolmessa oiretyypissä: hengitystietulehduksen, virtsatietulehduksen ja alaselkäkivun oireissa.

Satu Hurme ja Jemina Aaltonen.

Kuvateksti: Turun yhteispäivystyksen sairaanhoitaja saa verkon kautta tulevat oirearviointiasiakkaiden viestit. Kuvassa projektipäällikkö Satu Hurme ja sairaanhoitaja Jemina Aaltonen.

Verkkopalvelun kautta saa tarvittaessa ajan sairaanhoitajalle Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin päivystyksiin Turkuun, Uuteenkaupunkiin, Loimaalle ja jatkossa mahdollisesti Saloon. Turun yhteispäivystys on ottanut oirearviot käyttöön asiakkaan prosessien keventämiseksi.

Verkkopalvelun itsearvioinnin etu asiakkaalle on nopeus. Arvion omasta terveydentilasta saa nopeasti ja luotettavasti. Palvelu ohjaa asiakkaan oikean terveyspalvelun piiriin tai antaa omahoito-ohjeita. Arviot ja ohjeet perustuvat Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin tietämyskantaan. Palvelu on osa valtakunnallista Omaolo-kokonaisuutta, joka on yksi hallituksen kärkihankkeista.

Itsearviointi ei vaadi kirjautumista

Sairaanhoitopiirin sivuilta löytyvät linkit hengitystietulehdusoireiden, alaselkäkivun ja aikuisten naisten virtsatietulehdusoireiden itsearviointiin. Oirearvion voi tehdä ilman kirjautumista.

– Ohjelma kysyy kysymyksiä, joihin vastaamalla käyttäjä saa suosituksen. Se voi olla itse-hoito-ohjeita tai kehotus hakeutua ammattilaisen hoitoon. Vasta siinä vaiheessa, jos käyttäjä haluaa yhteyden terveydenhoitoon, hänen pitää kirjautua, projektipäällikkö Satu Hurme Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitoksesta (EPLL) kuvaa.

Kirjautuminen tapahtuu verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella ja sen jälkeen käyttäjä valitsee haluamansa päivystyksen valikosta. Varsinais-Suomen ohella oirearviointi-pilotteja on muuallakin Suomessa, ei kuitenkaan vielä kattavasti koko maassa. Kun käyttäjä valitsee Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin, viesti tulee Turun yhteispäivystykseen sairaanhoitajalle.

  ­– Asiakkaan tekemä oirearvio näkyy ammattilaiselle, kun viesti lähetetään päivystyksen sairaanhoitajalle. Sairaanhoitaja voi esittää asiakkaalle lisäkysymyksiä ja tarvittaessa varata ajan päivystyksen sairaanhoitajalle. Tällöin asiakas pääsee vastaanotolle sovitusti, eikä hänen enää tarvitse erikseen jonottaa. Tarvittaessa sairaanhoitajamme konsultoi lääkäriä, Hurme kuvaa.

Asiakas voi saada lääkemääräyksen esimerkiksi virtsatietulehduksen hoitoon itsearvioinnin perusteella. Asiakas voi noutaa sähköisen reseptin lähimmästä apteekista.

Sairauslomatodistuksen voi myöntää sairaanhoitaja tai lääkäri, tarpeen mukaan, vastaanotollaan.

Uutta sairaanhoitopiirissä

Syyskuussa avautuneet kolme itsearviointia ovat uutta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin asiakkaille. Hurme toivoo, että mahdollisimman moni asiakas löytää Omaolo-palvelun, jonka etuna on, että ihminen pääsee itse arvioimaan vointiaan vuorokauden ajasta ja paikasta riippumatta. Vastaukset perustuvat tutkittuun tietoon.

– Samojen käypähoito-ohjeiden mukaan teemme työtämme päivystyksessä ja nyt on mahtavaa, että voimme tarjota niitä asiakkaille sinne ihan omaan kotiin ja kotisohvalle asti. Palvelu tulee jatkossa selkeästi vähentämään päivystyksen ruuhkaa ja ennen kaikkea tuottaa parempaa palvelua asiakkaillemme, Hurme uskoo.

Lisää Omaolo-oirearviointeja varsinaissuomalaisille on tulossa joulukuun puolivälissä. Tällöin avautuu lisää oirearvioita, joita on yhteensä 13.

Sairaanhoitopiirin pilotteina aloitettuihin kolmeen oirearviointiin saadaan ruotsinkielinen versio helmikuussa. 

Tutustu Omaolo-palveluun.

Teksti: Suvi Vainio

Kuva: Nadine Karell

Muokattu : 13.2.2020 13:29
Luotu : 2.10.2018 10:04