​B-influenssa ja RSV kiristävät terveydenhuoltoa äärimmilleen

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä ja terveyskeskuksissa on kaikki potilaspaikat täynnä muun muassa B-influenssan ja RSV:n takia. Respiratoristen virusten löydökset runsastuivat loppuvuonna, erityisesti influenssa-B. Myös muita respiratorisia viruksia löytyi runsaasti. Lymen borrelioosia on edelleen runsaasti.  

Invasiivisten A-streptokokkitapausten esiintyvyys on alkanut viime vuonna nousta.

Tippuritapauksia on rekisteröity ennätysmäärä loppuvuonna. Tämä liittyy epidemiaan Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella. Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) sukupuolitautien poliklinikka on selvittänyt epidemiaa yhdessä perusterveydenhuollon kanssa. MRSA- ja ESBL-löydökset pysyvät runsaina. 

Tiedot löytyvät Tyksin Sairaalahygienia- ja infektiotorjuntayksikön tuoreesta Infektiouutisesta 1/2018. Infektiouutiset ilmestyvät 2–4 kertaa vuodessa. 

Talvea luonnehtii erittäin runsas B-influenssainfektioiden määrä. Alla olevassa pdf-tiedostossa on muun muassa esitetty influenssa A:n, B:n ja RSV:n löydösten määrät Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella marraskuusta 2016 helmikuun loppuun 2018. Edellisvuosien vallitsevana ollut A-influenssa on vaihtunut B-influenssavirukseksi. A-influenssan tapausmäärät ovat vielä nousussa. Myös RSV:n esiintyvyyden huippukausi on osunut tähän talveen.

 – Näiden virusten aiheuttama osastokuormitus on ollut erittäin suurta sekä Tyksissä että alueen terveyskeskusten vuodeosastoilla. Hengitystieinfektioista johtuvien päivystyskäyntien määrät ovat olleet suuria ja tilanne edelleen jatkuu vilkkaana, sanoo ylilääkäri Esa Rintala sairaalahygienia- ja infektiotorjuntayksiköstä.  

Nainen niistää.

Kuva: Pixabay

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueen veriviljelyissä todettujen A-ryhmän streptokokkien määrät ovat lisääntyneet viime vuodesta lähtien. Liitteessä olevassa kuvassa on veriviljelyssä todetut A-streptokokkilöydökset sairaanhoitopiirissä ja koko maassa asukaslukuun suhteutettuna. Sairaanhoitopiirissä on viime vuonna ollut enemmän tapauksia kuin koko maassa keskimäärin. Myös muiden vakavien streptokokkitautien (nekrotisoiva faskiitti ja muut syvät infektiot) määrät ovat kasvaneet.  

– Tärkeätä on vakavien streptokokkitautien varhainen toteaminen. Vakavissa tautimuodoissa potilaan lähipiirin riski saada streptokokkitauti on voimakkaasti kohonnut. Kun normaalisti tällaisten potilaiden lähipiirissä äiti ja lapsi-parille sekä perustauteja sairastaville tai iäkkäille perheenjäsenille annetaan profylaktinen penisilliinihoito, suositellaan nyt että tällainen profylaksia, V-penisilliini 10 vuorokauden ajan hoitoannoksella, annettaisiin kaikille potilaan lähipiiriin kuuluville perheenjäsenille.

 

Lue Infektiouutiset 1/2018 tästä:

Infektiouutiset 1_18.pdf 

Muokattu : 11.10.2019 14:38
Luotu : 26.3.2018 11:54