​Biopankkinäytteistä tukea myös COVID-19 tutkimukseen

Verinäyteputki hoitajan kädessä.

Koronavirus COVID-19 –epidemian puhjettua terveydenhuolto on mukautunut tilanteeseen nopeasti.  Pikavauhtia tarvitaan myös tutkimukselta. Tietoa odotetaan ainakin sairastuvuuteen, ennaltaehkäisyyn, tehokkaan hoidon löytämiseen sekä diagnostiikan kehittämiseen. Koronavirusepidemian ympärillä onkin käynnissä tai käynnistymässä lukuisia tutkimuksia sekä Suomessa että ympäri maailman.

Suomessa tutkijoita auttavat biopankit, jotka toimivat siltana potilashoidon ja tutkimuksen välillä. Biopankit keräävät ja säilyttävät biologisia näytteitä ja niihin liittyviä tietoja terveystieteellistä tutkimusta varten. Kokonaisuutena toiminta tähtää terveyden edistämiseen, sairauksien syntymekanismien selvittämiseen ja yksilöllisempien hoitomenetelmien kehittämiseen.

Auria Biopankki toimii Tyksissä ja kerää biopankkinäytteitä Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Vaasan sairaanhoitopiirien alueella. Biopankkinäytekeräys jatkuu epidemian aikana kliinisen tilanteen niin salliessa. Koronavirusinfektioon sairastuneista tarvitaan näytteitä mm. COVID-19 infektion sekä sen liitännäissairauksien tutkimiseksi, sairastuvuuden seuraamiseksi ja rokotteen kehittämiseksi.

Sairastumista ei voi tietää ennakolta. Akuutti kriisi korostaa biopankkitoiminnan välttämättömyyttä; ilman biopankkisuostumuksia ei ole näytteitä ja ilman näytteitä ei voida tehdä tutkimusta. Biopankkitoimintaan voi osallistua antamalla Auria Biopankkiin suostumus.

Teksti: Juha Mäkelä

Muokattu : 8.4.2020 10:14
Luotu : 8.4.2020 10:07