Emilia Suomisen nimi historiaan Tyks Majakkasairaalan nimen keksijänä

Emilia Suominen oli nopein suosituimman nimen, Majakkasairaalan, äänestäjistä. Tyksin uuden sairaalan nimiehdotuksia antoi yhteensä 3 640 henkilöä, joista 160 ehdotti Majakkasairaalaa.

Timo Seppälä, Emilia Suominen ja Riikka Aaltonen vierekkäin. Suomisella kukkakimppu ja Aaltosella kunniakirja käsissään. 

Hankepäälliköt Timo Seppälä ja Riikka Aaltonen luovuttivat kukat ja kunniakirjan Emilia Suomiselle (keskellä).

Tyksin suurelle yleisölle järjestämässä kilpailussa toivottiin, että nimi liittyy uuden sairaalan saaristohenkiseen tarinaan. Ensimmäisenä Majakkasairaalaa äänestäneelle Suomiselle saaristo on tuttu maisema.

– Majakka tuli ensimmäiseksi mieleeni. Mietin myös ruotsinnosta, Fyren, joka myös on helposti lausuttava sana, Paraisilta kotoisin oleva ja sinne viime vuonna takaisin muuttanut Suominen kertoo. Myös hänen työpaikallaan, Tyks Turunmaan sairaalassa, monet potilaista ovat saaristosta.

Tyksin uuden sairaalan nimet ovat Tyks Majakkasairaala ja Åucs Fyrsjukhus.

Majakan ilme näkyviin

Ensi vuoden lopulla valmistuvan Majakkasairaalan tarinaan liittyviä tunnusmerkkejä on jo näkyvissä uudisrakennuksen julkisivulla. Värikkäät seinäpaneelit ovat kuin rantapyyhkeitä. Niitä reunustavat seinänkorkuiset kukkaornamentit.

– Majakkamaisuus tulee näkyviin loppuvuonna, kun talon katolle tulevasta konehuoneesta alkaa loistaa valoa, rakennuttamisen hankejohtaja Timo Seppälä kertoo.

Majakkanimistöä otetaan mahdollisesti muutoinkin sairaalassa käyttöön.

– Voisimme nimetä kokoushuoneet majakoiden nimien mukaan, toiminnallisen suunnittelun hankejohtaja Riikka Aaltonen sanoo.

Majakkasairaalan opastusjärjestelmä on parhaillaan valmisteilla. Siinä ovat tärkeässä osassa arkkitehti Mikko Sinervon luomat saariston eläimet. Jokaisella sairaalaan muuttavalla yksiköllä on oma tunnuseläimensä. 

Sudenkorentotaulu muistoksi

Emilia pitelee ja katsoo palkintotauluaan, jossa lentelee kymmenen sinsisävyistä korentoa vaaleansinisellä pohjalla.

Emilia Suominen sai muistoksi sudenkorentotaulun.

Sairaalan eläimet esiteltiin ensi kertaa yleisölle nimikilpailun kampanjasivustolla. Kävijät saivat äänestää suosikkiaan. Suomisen suosikki oli sudenkorento.

Neidonkorentoja lentää myös taulussa, jonka hän sai palkinnoksi. Sen lisäksi, että hän on uuden sairaalan nimen keksijä.

Sairaanhoitajana sisätautien vuodeosastolla työskentelevä Suominen opiskelee parhaillaan audionomiksi.

Talon tarina

Arkkitehti Mikko Sinervo arkkitehtiryhmä Reino Koivula Oy:stä vastaa sairaalan visuaalisesta ilmeestä. Suunnittelu lähti tarinasta, jonka Sinervo loi yhdessä sairaalahankkeen taidehankinnoista vastaavan TaT Matti Tainion kanssa.

Tarina perustuu saaristomaisemaan, jossa kuvittelemme sairaalan saareksi. Talon huipulta ympäristöä valaisee majakka. Rakennuksen alta kulkeva moottoritie on virtaavaa vettä.

Lue lisää: Tyks Majakkasairaala

Teksti ja kuvat: Suvi Vainio

Muokattu : 28.2.2020 9:01
Luotu : 28.2.2020 8:11