Tyks tutkii ja hoitaa -yleisöluennolla 14.2.

Muutakin kuin senkka ja röntgenkuva

Helmikuun Tyks tutkii ja hoitaa -yleisöluennoilla puhutaan sairauksien diagnostiikassa välttämättömistä laboratorio- ja kuvantamistutkimuksista.  Esillä on myös uusi ja lupaava HIFU-tutkimusmenetelmä, jolla voidaan myös hoitaa kasvaimia ultraäänen avulla.

Sairaanhoitopiirit ovat yhteistyökumppaneineen rakentaneet internetiin laajan tietopankin, Terveyskylän, josta suomalaiset voivat etsiä tietoa sairauksista, niiden ehkäisystä, diagnostiikasta, hoidosta ja kuntoutuksesta. Kylässä on tähän mennessä jo yli 30 "taloa", jotka tarjoavat monipuolista ja luotettavaa tietoa eri sairauksista. Tyksin asiantuntijat, erikoissuunnittelija Heidi Korin ja ylilääkäri Maria Raitakari, ovat olleet rakentamassa Tutkimukseen tulijan taloa, jossa esitellään laboratorio- ja kuvantamistutkimuksia. He esittelevät virtuaalitaloa kuulijoille ja kertovat miten talo palvelee tutkimukseen tulevia varsinaissuomalaisia.

Geenitutkimus on tuonut lääketieteeseen paljon mahdollisuuksia pureutua sairauksien syihin ja kehittää siltä pohjalta yksilöllisempiä ja tehokkaampia hoitoja, jopa täsmähoitoja. Professori ja Tyksin yligeneetikko Johanna Schleutker avaa geenien maailmaa ja genetiikan laboratoriomenetelmiä.

Ultraääntä on totuttu pitämään diagnostisena menetelmänä, mutta sillä voidaan myös hoitaa. Suuritaajuuksisella kohdennetulla ultraäänellä (high intensity focused ultrasound = HIFU) saadaan aikaan lämpövaikutus tarkasti kudokseen ihon läpi tai ruumiinonteloiden kautta. Kirurgiaa vastaava kudostuho syntyy välittömästi ilman että ihoa tai sen alaisia rakenteita jouduttaisiin vahingoittamaan. HIFU:a voidaan käyttää hyvän- ja pahanlaatuisten kasvaimien hoitoon mm. naistentaudeissa, syöpätaudeissa, urologiassa ja neurokirurgiassa.

– Suomen ainoa hoitokäytössä oleva HIFU-laite on Tyksissä. Meillä on myös Pohjoismaiden ainoa urologisten kasvainten hoitoon sopiva laitteisto, jolla on hoidettu noin 110 potilasta tähän mennessä. Suurin osa hoidetuista on ollut gynekologisia potilaita. Urologisia potilaita on hoidettu tutkimusprojektissa, jossa selvitetään HIFU:n soveltuvuutta eturauhassyövän paikallishoitoon, oireenmukaiseen hoitoon ja eturauhasen liikakasvun hoitoon, kertoo radiologian professori ja vastuualuejohtaja, ylilääkäri Roberto Blanco Sequeiros.

Tilaisuuden puheenjohtajina toimivat laboratorio- ja kuvantaminen -toimialueiden toimialajohtajat professori Satu Jääskeläinen ja Kari Pulkki. He kertovat myös toimialueidensa muista ajankohtaisista asioista.

Muutakin kuin senkka ja röntgenkuva 14.2.klo 18–20

Ohjelma

18.00–18.20

Avaus: Laboratorio- ja kuvantamistutkimusten uusi uljas maailma, toimialuejohtaja, ylilääkäri Satu Jääskeläinen, Kuvantaminen ja toimialuejohtaja, professori Kari Pulkki, Laboratoriotoimialue

18.20–19.00

Mitä on tarjolla Terveyskylän Tutkimukseen tulijan talossa? Erikoissuunnittelija Heidi Korin, Radiologian vastuualue ja ylilääkäri Maria Raitakari, Laboratoriotoimialue

19.00–19.25

Geenit ja genetiikan laboratoriomenetelmät, professori,  yligeneetikko Johanna  Schleutker

19.25–19.50

HIFU-hoidot: Kohdun ja eturauhasen syövän kimppuun ultraäänellä, professori, radiologian vastuualuejohtaja Roberto Blanco Sequeiros

Seuraavat luennot jatkuvat maalis- ja huhtikuussa. Mukana on ensimmäistä kertaa myös ruotsinkielinen luento huhtikuussa:

14.3.2019 Asiaa aivoista Aivoviikolla

4.4.2019 Det nyaste inom vården för barn och unga

11.4.2019 Ei kai se vaan ole syöpää?

Yleisöluennot ovat tärkeä tapa lisätä alueen väestön tietämystä terveyteen liittyvistä asioista.

– Yliopistosairaalassa paitsi hoidetaan potilaita, myös tutkitaan sairauksien ehkäisyä ja toteamista sekä kehitetään hoitoja. Yleisöluentosarjassamme kerromme näistä tutkimuksista ja nykypäivän hoidoista. Helmikuun luentoa voi Turun lisäksi seurata videoyhteydellä myös Satakunnan keskussairaalassa Porissa, kertoo tutkimusylilääkäri Päivi Rautava.

Yleisöluennot ovat maksuttomia. Luennot pidetään T-sairaalan Johan Haartman - ja Risto Lahesmaa -saleissa. Sisäänkäynti on pääsisäänkäynnin kautta Hämeentien puolelta. Sairaalan edessä on parkkipaikkoja, mutta aivan sairaalan eteen Hämeentielle pääsee mm. useilla Kauppatorilta lähtevillä busseilla.

Yleisöluentoja voi katsoa noin viikko tilaisuuden jälkeen netistä osoitteesta vsshp.fi > yleisöluennot.

 

Tervetuloa!

Lisätietoja yleisöluennoista antaa yleisöluentokoordinaattori Tuula Vainikainen, s-posti: tuula.vainikainen(a)saunalahti.fi, puh. 045 671 9558.

Muokattu : 29.1.2020 13:16
Luotu : 6.2.2019 11:12