​Sairaanhoitopiirin influenssaraportti viikolla 51

Influenssaepidemiakynnys on VSSHP:n alueella juuri ylittynyt; otetuista influenssanäytteistä 10 % on nyt positiivisia. THL:n mukaan influenssan aktiivisuus koko maassa on kasvanut, joskin alueellisia eroja on (THL, ajantasainen influenssakatsaus). Euroopassa influenssan tapausmäärät kasvavat (ECDC:n influenssaraportti); näytteistä 10 % on ollut positiivisia. Suurin osa löydöksistä on A-influenssaa (H1N1 tai H3N2).

Tyksin kliinisen mikrobiologian laboratorion ja ArcDia Oy:n epidemiologisen mariCloud-tilannekuvan perusteella influenssaviruslöydösten määrä pysyi edellisviikon tasolla, mutta RS-viruslöydösten määrä kasvoi huomattavasti, influenssavirusten tasolle. Lisäksi löydöksissä on merkittävästi mm. adenoviruksia.

VSSHP:n sairaaloissa hoidetaan parhaillaan kolmea aikuista A-influenssapotilasta. Syksyn aikana on ollut hoidossa A-influenssan vuoksi 13 aikuista ja 2 lasta A-influenssapotilasta. RSV:tä sairastavia lapsia on ollut kuusi ja aikuisia yksi.

Seuraavassa kuvassa nähdään, että hengitystieinfektioiden vuoksi Tyksin ja lähisairaaloiden päivystyspisteisiin tehtyjen käyntien määrät ovat edelleen kasvaneet ja ovat jonkin verran korkeammat kuin viime influenssakaudella:

Kaavio kaikista käynneistä VSSHP:n päivystyspisteissä 2019-2020 hengitystieinfektioiden vuoksi.

Alueen lääkäreitä muistutetaan siitä, että pneumokokin aiheuttama pneumonia on nopeakulkuinen ja potentiaalisesti henkeä uhkaava tauti. Sen mahdollisuuden muistaminen on tärkeää nyt hengitystieinfektiokauden alkaessa. Korkea CRP yhdessä korkean kuumeen ja yskän kanssa viittaa pneumokokkitautiin. Sitä epäiltäessä on aloitettava amoksisilliinihoito tai tilanteen vaatiessa lähetettävä potilas päivystykseen.

Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikkö

Tyks / VSSHP

Muokattu : 18.12.2019 13:03
Luotu : 18.12.2019 12:52