​Sairaanhoitopiirin influenssaraportti viikolla 50

Influenssan aktiivisuus on kasvanut ja epidemia on alkamassa. Suomessa terveyskeskusten influenssakäyntimäärät ovat lisääntyneet (THL, ajantasainen influenssakatsaus). Euroopassa influenssan tapausmäärät kasvavat (ECDC:n influenssaraportti); näytteistä 10 % on ollut positiivisia. Suurin osa löydöksistä on A-influenssaa (H1N1 tai H3N2).

Tyksin kliinisen mikrobiologian laboratorion ja ArcDia Oy:n epidemiologisen mariCloud-tilannekuvan perusteella influenssaviruslöydösten määrät ovat kaksinkertaistuneet. Lisäksi löydöksissä on merkittävästi mm. RS-, parainfluenssa-, ja adenoviruksia.

VSSHP:n sairaaloissa hoidetaan parhaillaan kahta aikuista influenssapotilasta. Syksyn aikana on ollut hoidossa 8 A-influenssapotilasta. RSV:tä sairastavia lapsia on ollut kolme ja aikuisia yksi.

Seuraavassa kuvassa nähdään, että hengitystieinfektioiden vuoksi Tyksin ja lähisairaaloiden päivystyspisteisiin tehtyjen käyntien määrät ovat alkaneet kasvaa ja olleet jonkin verran korkeammat kuin viime influenssakaudella:

Kaavio kaikista käynneistä VSSHP:n päivystyspisteissä 2019-2020 hengitystieinfektioiden vuoksi.

Alueen lääkäreitä muistutetaan siitä, että pneumokokin aiheuttama pneumonia on nopeakulkuinen ja potentiaalisesti henkeä uhkaava tauti. Sen mahdollisuuden muistaminen on tärkeää nyt hengitystieinfektiokauden alkaessa. Korkea CRP yhdessä korkean kuumeen ja yskän kanssa viittaa pneumokokkitautiin. Sitä epäiltäessä on aloitettava amoksisilliinihoito tai tilanteen vaatiessa lähetettävä potilas päivystykseen.

Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikkö

Tyks / VSSHP

Muokattu : 11.12.2019 15:18
Luotu : 11.12.2019 15:08