Sairaanhoitopiirin influenssaraportti viikolla 48

Influenssaepidemia ei ole vielä alkanut, vaikka tapausmäärät ovat lähteneet kasvuun. Tyksin kliinisen mikrobiologian laboratorio raportoi, että A-influenssaviruslöydösten määrä on lähtenyt nousuun viikolla 47. THL:n tartuntatautirekisteriin on ilmoitettu yksittäisiä influenssa A ja B-löydöksiä. Terveyskeskuksissa ei ole havaittavissa influenssa-aktiivisuutta (THL, ajantasainen influenssakatsaus). Lisäksi kiertää rhinovirusta ja jonkin verran adenovirusta. ArcDia Oy:n keräämän reaaliaikaisen epidemologisen mariCloud-tilannekuvan perusteella hengitystievirusten löydösten määrät ovat kasvussa. Viikolla 47 A-influenssalöydösten määrä lähti kasvuun.

VSSHP:n sairaaloissa on ollut hoidossa syksyn aikana kaksi A-influenssatapausta, kaksi RSV-tapausta eikä yhtään B-influenssatapausta. 

Seuraavassa kuvassa nähdään, että hengitystieinfektioiden vuoksi Tyksin ja lähisairaaloiden päivystyspisteisiin tehtyjen käyntien määrät ovat olleet jonkin verran korkeammat kuin viime kaudella:

Kaavio kaikista käynneistä VSSHP:n päivystyspisteissä 2019-2020 hengitystieinfektioiden vuoksi.

Alueen lääkäreitä muistutetaan siitä, että pneumokokin aiheuttama pneumonia on nopeakulkuinen ja potentiaalisesti henkeä uhkaava tauti. Sen mahdollisuuden muistaminen on tärkeää nyt hengitystieinfektiokauden alkaessa. Korkea CRP yhdessä korkean kuumeen ja yskän kanssa viittaa pneumokokkitautiin. Sitä epäiltäessä on aloitettava amoksisilliinihoito tai tilanteen vaatiessa lähetettävä potilas päivystykseen.

Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikkö

Tyks/VSSHP

Muokattu : 28.11.2019 9:36
Luotu : 28.11.2019 8:56