Koronakoordinaatioryhmä korostaa maskien käytön merkitystä jouluruuhkissa

– jouluajan tapaamisten määrä määrittää alkuvuoden epidemiatilanteen

Jouluruuhkiin ja julkisiin tiloihin maskit kasvoille, pyhien juhlahetkiin mukaan vain pienet porukat ja matkat leviämisvaiheen maakuntien välillä jätetään väliin.

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä arvioi, että tartuntamääriin voidaan vaikuttaa nyt erityisen paljon rajoittamalla tapaamisten määrää.

Viime viikolla (14.–20.12.) Varsinais-Suomessa todettiin kaikkiaan 433 koronatapausta, mikä on noin neljä prosenttia vähemmän kuin edellisviikolla. Varsinais-Suomi on kuitenkin edelleen leviämisvaiheessa.

– Joulunvieton vaikutukset nähdään vasta vuoden vaihteessa. Epidemia saattaa olla tasaantumassa, mutta siihen vaikuttaa se, kuinka vietämme joulun. Siksi suosituksia pienessä piirissä juhlimisesta tulisi noudattaa. Pelkona on, että sukupolvien väliset kohtaamiset joulunpyhinä lisäävät tartuntoja ja erityisesti ikääntyneiden tartuntatapausten määriä, Tyksin infektiotorjunnan erikoislääkäri Harri Marttila sanoo.

Lähes kolmannes Varsinais-Suomessa todetuista tartunnoista on saatu samassa taloudessa asuvilta. Koska korona leviää kiivaimmin nyt perheiden sisällä, pienessä piirissä vietetyt joulun ja vuodenvaihteen juhlapäivät ovat varmin tae tartuntojen hillitsemiseksi.

Turussa on koronatartunnan saaneissa perheissä tehty aktiivista oireettomien altistuneiden testausta, minkä vuoksi tartuntamäärät eivät ole suoraan verrattavissa koko maan lukuihin. Testauksissa on löydetty paljon tartunnan saaneita lapsia.

Työpaikoilta saatujen tartuntojen määrä nousussa

Koronavirusepidemian leviämisen ehkäisemiseksi annetut suositukset pysyvät Varsinais-Suomessa voimassa 10. tammikuuta saakka. 

– Epidemian leviämiseen pystytään vaikuttamaan vain toimimalla vastuullisesti. Turvallisuus tarkoittaa kontaktien välttämistä. Tämä koskee myös jouluruuhkia. Maskin käyttöä suositellaan esimerkiksi kauppakeskuksissa asioidessa, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä muistuttaa.

Työpaikoilta saatujen tartuntojen määrä on kasvussa. Lisäystä on erityisesti muilla kuin sosiaali- ja terveysaloilla. Tästä syystä maskien käyttöön kannustetaan aiempaa vahvemmin kaikilla työpaikoilla.

Yli puolet tartunnan lähteistä tunnistetaan

Koronan ilmaantuvuus kahden viikon ajalta on Varsinais-Suomessa 182,4 sataatuhatta ihmistä kohden. Väkilukuun suhteutettu luku nousi edellisiltä viikoilta ja on vieläkin yli maan keskiarvon. Varsinais-Suomi on edelleen koronaviruksen leviämisvaiheessa. Turussa on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntien korkein ilmaantuvuusluku (304/100 000).

Koronaviruksen tartunnan lähteiden tunnistamisessa on parannusta edellisviikosta. Tartunnan lähde saatiin viime viikolla selvitettyä 64 prosentilla sairastuneista. Tuntemattomaksi jääneiden tartuntalähteiden määrä putosi viime viikosta liki 30 tapauksella.

Varsinais-Suomessa analysoidaan edelleen yli 10 000 koronanäytettä viikossa. Positiivisten näytteiden osuus on laskenut 3,9 prosenttiin. Vielä edellisellä viikolla se oli 4,1 prosenttia.

Sairaalahoidossa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin sairaaloissa oli tiistaiaamuna 15 koronapotilasta ja alueen terveyskeskusten osastoilla 18 potilasta eli yhteensä terveyskeskuksissa ja sairaaloissa hoitoa annetaan 33 koronapotilaalle.

Muokattu : 22.12.2020 16:00
Luotu : 22.12.2020 13:27