Koronatestauskapasiteetin moninkertaistaminen edellyttää poikkeuksellisia järjestelyjä

Sairaanhoitopiirin uusin näytteenottopiste perustettu merikontteihin parkkihalliin

Koronatestauksen kapasiteetin nostaminen äkillisesti on erittäin mittava ponnistus niin näytteenoton kuin näytteiden analysoinnin järjestämiselle. Tilanne on hyvin poikkeuksellinen.

Ajoväylä U-sairaalan edestä kohti parkkihallia. Rakennuksen 1 seinässä opaste näytteenottoon.
Sairaanhoitopiirin uusi drive in -näytteenottopaikka sijaitsee Tyksin T-sairaalan pysäköintihallissa.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä johtaa sosiaali- ja terveysministeriön koronavirustestauksen kansallista koordinaatioryhmää. Ryhmä selvittää muun muassa, miten koronatestauksen kapasiteettia saadaan maassamme kasvatettua 20 000 testiin päivässä.

– Meillä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä olemme rakentaneet testauskapasiteettia järjestelmällisesti. Olemme jatkuvasti etsineet luovasti uusia tapoja testata sujuvasti ja turvallisesti. Tällä viikolla aloitimme drive-in-näytteenoton jälleen uudessa paikassa, Tyksin kantasairaalan parkkihallissa, laboratorioiden johtaja Antti Hakanen kertoo.

Halliin on rakennettu merikonttien avulla testaukseen sopivat tilat, joissa on tarjolla useita ajokaistoja koronatestiin tuleville. Kapasiteettia on tilanteen niin vaatiessa mahdollisuus kasvattaa tarpeen mukaan jopa 12 ajokaistaan, kun testaustarve nousee maksimiinsa influenssakauden alkaessa.

– Näytteenottoon voivat tulla henkilöt, joilla on tutkimuspyyntö ja ajanvaraus koronavirustestiin, hän muistuttaa.

Erittäin suuri tarve nostaa testauskapasiteettia lyhyessä ajassa moninkertaiseksi merkitsee sitä, että koko sairaanhoitopiirin alueella joudutaan tekemään mittavia järjestelyjä.

– Kesän jälkeen tilanne muuttui hyvin nopeasti. Meidän on täytynyt tehdä ripeitä päätöksiä kaikilla paikkakunnilla. Pyrimme siihen, että asiakkaat pääsevät koronanäytteenottoon ja saavat tuloksensa mahdollisimman pienellä viiveellä. Samanaikaisesti meidän on pystyttävä turvaamaan kaikki muut laboratoriopalvelut. Koronatestaus vie tällä hetkellä hyvin suuren osan kapasiteetista. Tilanne on aivan poikkeuksellinen, Hakanen kertoo.

– Testausohjeiden tarkentaminen ja yhteistyö kuntien kanssa erityisesti näytteenoton järjestämisessä on keskeistä, jotta kapasiteetti saadaan riittämään syysflunssien aikana, hän lisää

Aiemmin Turun satamassa ja lentokentällä järjestetyt neuvonta- ja testauspisteet on toteutettu tiiviissä yhteistyössä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin, Turun kaupungin, Finavian, Rajavartiolaitoksen, Avin sekä laiva- ja lentoyhtiöiden kanssa.

Ennen yhteydenottoa ja koronatesteihin hakeutumista suosittelemme aina oirearvion tekemistä Omaolo-palvelussa.

Tyks Laboratorioilla on noin 30 näytteenottopistettä

Tyks Laboratorioilla on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella kaikkiaan noin kolmekymmentä näytteenottopaikka. Osa näistä on toimipaikkoja, joissa näytteitä otetaan vain kerran tai muutamia kertoja viikossa.

– Aivan kaikkien laboratoriopalvelupisteiden ylläpitäminen on vallitsevassa tilanteessa valitettavasti mahdotonta. Vastataksemme erittäin voimakkaasti kasvaneisiin laboratoriopalvelujen tarpeisiin olemme joutuneet supistamaan joidenkin pisteiden aukioloa tai sulkemaan niitä väliaikaisesti kokonaan, Hakanen sanoo.

Aukioloaikojen muutokset eivät vaikuta tutkimuspyyntöihin, vaan potilaat voivat hakeutua näytteenottoon mihin tahansa Tyks Laboratorioiden näytteenottopisteeseen kuten aikaisemminkin.

Kuva: Suvi vainio

Muokattu : 26.11.2020 10:25
Luotu : 10.9.2020 11:46