Koronatesteissä käyty uudenvuoden pyhinä selvästi aiempia viikkoja vähemmän

Koronavirustartuntojen ilmaantuvuus Varsinais-Suomessa on laskenut uudenvuoden pyhinä selvästi. Uudenvuoden pitkän viikonlopun aikana uusia koronavirustartuntoja on todettu päivittäin noin 15-17, kun ennen joulua todettiin 20-70 virustartuntaa päivittäin. Syy tähän voi olla siinä, että koronavirustestejä on tehty noin 200-300 päivässä, mikä on vain noin 15-40 prosenttia joulua edeltävien viikonloppupäivien testimääristä.

- Pyhien aikana koronatesteissä on käynyt selvästi vähemmän ihmisiä kuin arkena ennen joulua. Tästä syystä emme valitettavasti varmuudella tiedä tartuntojen todellista määrää Varsinais-Suomessa. On vaikea sanoa, eikö koronaan viittavia oireita ihmisillä ole ollut vai eikö testeihin ole pyhinä hakeuduttu yhtä herkästi. Toivon tietenkin, että laskenut tartuntojen määrä kertoo todellista kuvaa koronapandemian kehityksestä. Tällä hetkellä Varsinais-Suomen ilmaantuvuusluku on onneksi laskenut tasolle 90, sanoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku Varsinais-Suomessa on tällä hetkellä 97,5 (4.1.2021. Vastaava luku 29.12.2020 oli 142). Koronavirustapauksia on sairaanhoitopiirin alueella todettu nyt kaikkiaan 3 343. Tyksissä on sairaalahoidossa tällä hetkellä 14 potilasta koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi.

Tartuntoja tulee edelleen eniten samasta taloudesta ja omasta lähipiiristä. Lisäksi ulkomaanmatkoilta on todettu tartuntoja enenevästi. Uuden vuoden pyhinä esimerkiksi pelkästään Ruotsissa matkustaneilla todettiin kuusi uutta tartuntaa. Jokaista Turun kautta Suomeen saapuvaa informoidaan koronatesteihin hakeutumisesta ja karanteenissa pysymisestä.

- Koronatestiin tulee edelleen lähteä yhtä matalalla kynnyksellä kuin aiemminkin. Jo pienten, epätyypillisten oireiden, kuten päänsäryn, vatsaoireiden sekä kurkkukivun vuoksi tulee ilman muuta hakeutua testiin. Vuodenvaihteen lomien ja kokoontumisten todelliset vaikutukset koronaepidemian leviämiseen näemme vasta noin viikon kuluessa, Esa Rintala muistuttaa.

Aikoja koronatesteihin saa tällä hetkellä samalle päivälle.

Rokottaminen edennyt Tyksissä suunnitellusti

Koronarokotteiden antaminen aloitettiin Tyksissä viikko sitten maanantaina, heti kun Tyksiin saatiin rokotteita (tiedote 28.12.2020).

- Rokottaminen on edennyt suunnitellusti. Olemme saaneet annettua kaikki meille toimitetut rokotteet. Ensimmäisen viikon aikana rokotuksen sai meillä Tyksissä THL:n suosituksen mukaisessa järjestyksessä muun muassa koronapotilaita hoitava henkilöstömme teho-osastoiltamme sekä todettuja tai epäiltyjä koronapotilaita hoitavilta osastoilta, kertoo Tyksin sairaalaylihoitaja Tuija Lehtikunnas.

Rokotuksissa edetään THL:n suosituksen mukaisessa järjestyksessä ja kutsuja rokotuksiin lähetetään sitä mukaa kun rokotteiden saatavuus vahvistuu.

Varsinais-Suomen alueellinen koronapandemian ohjausryhmä kokoontuu huomenna, tiistaina 5. tammikuuta keskustelemaan maakunnan koronapandemian tilanteesta ja tarvittavasti toimista pandemian hillitsemiseksi.

Muokattu : 5.1.2021 8:13
Luotu : 4.1.2021 16:20