Lahjoituksena saatu hengityskone lisää Tyksin koronavalmiutta

Turun yliopistollinen sairaala (Tyks) sai lahjoituksena huippulaatuisen hengityskoneen. Laite lisää Tyksin valmiutta vaikeiden keuhkovaurioiden hoidossa.

Avustuksen hengityskoneen hankkimiseen Tyksille myönsi Varsinais-Suomen Maakuntasäätiö syksyllä. Uusi, moderni kone täydentää koronapotilaan hoidon valmiutta. Tyksin teho-osasto on varautunut tarvittaessa lisäämään merkittävästi hoitopaikkojaan koronapandemian vuoksi.

Monen maan yhtäaikaisen varautumisen vuoksi hengityskoneista oli kova kilpailu. Lahjoituksen turvin Tyks sai tehtyä hankinnan.

– Saimme uuden huippulaitteen tilanteessa, jossa hengityskoneet olivat lopussa monelta valmistajalta, teho-osaston ylilääkäri Mika Valtonen kuvaa.

Koronan aiheuttaman sairauden hoidossa uuden sukupolven laitteiden ominaisuudet tulevat tarpeeseen.

– Koronapotilaitten keuhkovaurio on erittäin vaativa ja sen hoidossa modernin laitteen hyvät ominaisuudet ovat eduksi. Potilaan ennusteeseen voi vaikuttaa, että käytetään niin sanottua säästävää ventilaatiota, hän kertoo.

Tyksin teho-osastolla on hengitysavusteisen hoidon valmius jatkuvasti 24 potilaalle. Kaikkein monipuolisimpia laitteita on nyt 5 yli 30 hengityslaitteesta.

Maakuntasäätiö päätti avustuksesta laitehankintaan vuotuisten avustustensa lisänä, koronapandemian levitessä Suomessa keväällä 2020.

– Halusimme osallistua yhteisen koronaepidemian uhan torjumiseen kyseisellä laitehankinnalla. Säätiömme on yleishyödyllinen toimija, jonka toiminta-ajatukseen tänä hankinta sopi, puheenjohtaja Timo Merilahti kertoo.

Tyks hankki laitteen säätiön 29 500 euron avustuksella.

Hengityskone.

Teksti: Suvi Vainio

Muokattu : 15.2.2021 12:29
Luotu : 15.2.2021 12:26