Tyks Loimaan sairaalan 125-vuotishistoriikki julkaistu

Loimaan sairaala elää

Kunnansairaala. Loimaan Seudun Sairaala. Loimaan aluesairaala. Tyks Loimaan sairaala. Tai niin kuin sairaalan kotiseudulla usein tuttavallisesti sanotaan, mennään "Lassiin" tai Loimaan sairaalaan.

Ilmakuva Loimaan sairaalasta.

Tyks Loimaan sairaalan 125-vuotishistoriikki on julkaistu. Sairaalan vaiherikas elämä avautuu tekstein sekä kuvin sairaanhoitopiirin ja Loimaan Lehden yhteistyönä toimitetussa kirjassa. Myös sairaalan nykyistä, monipuolista toimintaa esitellään.

Lue teoksen "kevytversio" (avautuu nopeammin).

Lue teos verkosta (avautuu hitaammin).

Teoksen kansilehti kertoo:

"Tämä teos on sairaalan 125-vuotisjuhlavuoden kunniaksi koottu kirja, jossa luodaan katsaus sairaalan historiaan. Erityishuomio on viimeisten 25 vuoden tapahtumissa. Loimaan sairaala elää -teoksen teksteistä vastaa pääosin sairaalan eläkkeelle jäänyt ortopedi Markus Laine. Myös teoksen nimi on häneltä lähtöisin.

Kun kirjoitukset olivat ensimmäistä kertaa yhdessä tiedostossa kokonaisena tekstinä, se iski. Pöytäkirjojen, toimintakertomusten ja haastattelujen sekä sairaalan arkistoista ja työntekijöiltä saatujen kuvien ja paikallislehden arkistojuttujen perusteella hahmottuu kuva alati muuttuvasta ja kehittyvästä sairaalasta ja sen työntekijöistä.

– Oikein huudahdin ääneen, että Loimaan sairaala elää, kirjoittaja kertoikin myöhemmin historiikki-toimikunnan kokouksessa.

Teos on ehkä kirjoitettu työntekijöiden ja yhteistyökumppaneiden näkökulmasta, mutta se on hyödyllistä luettavaa kenelle tahansa: teos tulee avanneeksi myös muutosten taustoja ja paljastaa samalla "punaisen langan" yksittäisten tapahtumien ja päätösten välillä."

Nykyisin osa yliopistosairaalaa

Loimaan aluesairaalan nimellä toiminta sairaalassa jatkui 2014 vuoden loppuun. Nyt Tyks Loimaan sairaala on osa yliopistosairaalaa. Sairaalassa toimii tällä hetkellä 50 erilaista lääkäri-, hoitaja- tai vastaavaa poliklinikkaa sekä Tyksin Loimaan laboratorio ja röntgen. Sairaalassa toimii myös kolme terveyskeskuksen osastoa, joista kahdella on myös Tyksin erikoissairaanhoidon paikkoja, yhteensä 20.

Otteita kirjasta:

Mikä ihmeen Poki?

Polikliininen kirurgia tarkoittaa paikallispuudutuksessa tehtäviä leikkauksia.

– Leikkaukseen pääsee nopeasti, leikkauksesta toipuminen on nopeaa ja kotiin pääsee yleensä pikaisesti toimenpiteen jälkeen. Koko toimenpidekäynnin kestää korkeintaan muutaman tunnin. Leikkauksen suorittaa erikoislääkäri, operatiivisten poliklinikoiden osastonhoitaja Pauliina Pettersson kertoo.

 

Maria Mäkelä ja Simo Virtanen

Tyks Loimaan sairaalassa annetaan esimerkiksi silmäinjektioita. Tässä sairaanhoitaja Maria Mäkelä valmistelee ja puuduttaa Simo Virtasen silmän...

 

 

Kristiina Liinoja, Simo Virtanen, Johanna Alhanen ja Maria Mäkelä.

ja tässä sairaanhoitaja Kristiina Liinoja antaa Simo Virtaselle silmäinjektion. Seuraamassa myös sairaanhoitajat Johanna Alhanen ja Maria Mäkelä.

Lääkehoitoa läheltä

Potilaat saavat hoitavan erikoislääkärin määräyksen mukaan lääkehoitoja, jotka pääsääntöisesti annetaan suonensisäisesti ja muulla lääkkeen vaatimalla antotavalla. Lääkehoito poliklinikalla käy esimerkiksi tulehduksellisia suolistosairauksia, syöpää, veritauteja, reumaa ja ms-tautia sairastavia. Lääkkeinä on niin solunsalpaajia kuin uudenlaisia biologisia lääkkeitä ja heitä hoitavat erikoislääkärit työskentelevät Tyksin muissakin sairaaloissa. Monissa sairauksissa lääkkeitä otetaan lisäksi kotona, ja hoitajien osaamista tarvitaankin potilaiden ohjaamiseen ja neuvontaan.

Markus Hakanen ja SAija Suonpää 

Lietolainen Markus Hakanen sai suoneen kortisonia usean tunnin ajan kätilö-sairaanhoitaja Saija Suonpään valvonnassa.

Erikoisalat palvelevat

Esimerkiksi:

Neurologian poliklinikalla hoidamme pitkäaikaissairauksia, kuten epilepsiaa, Parkinsonin tautia, muistihäiriöitä, MS-tautia ja aivoverenkiertohäiriöitä. Myös neurologisten oireiden, kuten päänsäryn, huimauksen, tasapaino- ja kävelyvaikeuksien syitä selvitellään. 

Anna Brück 

Neurologian erikoislääkäri, ylilääkäri Anna Brück testaa asiakkaan koordinaatiota.

Tyks Loimaan sairaalan päivystys on avoinna päivittäin klo 8–22.

Hoidamme äkillisesti sairastuneita ja loukkaantuneita asiakkaita, joiden tulee päästä päivystykselliseen hoitoon vuorokauden kuluessa sairastumisesta tai tapaturmasta.

Soita aina neuvontaamme, puh. 02 313 8800. Öisin numeroon vastataan Turun yhteispäivystyksessä.

Teksti: Suvi Vainio

Kuvat: Kati Uusitalo ja ilmakuva VSSHP.

Muokattu : 11.10.2019 14:19
Luotu : 26.6.2018 11:05