Magneettiohjattu eturauhasen kuumennushoito on eturauhassyövän uusi lupaava hoitomuoto

​Magneettiohjattu eturauhasen kuumennushoito on turvallinen menetelmä, joka tarjoaa uuden, monipuolisen hoitovaihtoehdon eturauhassyöpään sen eri vaiheissa. Tämä käy ilmi Tyksin urologian vastuualueella työskentelevän erikoislääkäri Mikael Anttisen tarkastettavassa väitöstutkimuksessa.

Mikael Anttinen.

Eturauhassyöpä on toiseksi yleisin syöpäkuolemien aiheuttaja Suomessa. Paikallisessa eturauhassyövässä vakiintuneet hoitomenetelmät ovat eturauhasen poistoleikkaus ja sädehoito. Näissä menetelmissä hoito kohdistuu koko eturauhaseen riippumatta siitä, mikä osa eturauhasesta on sairastunut.

– Perinteiset hoitomenetelmät saattavat aiheuttaa virtsa- ja sukupuolielinten pitkäaikaisia haittavaikutuksia, sillä eturauhanen ja sen välittömässä läheisyydessä olevat, näitä toimintoja ylläpitävät, rakenteet vaurioituvat hoitojen seurauksena. Haittavaikutukset puolestaan voivat heikentää elämänlaatua, Turun yliopistossa 27. elokuuta väittelevä Mikael Anttinen huomauttaa.

Kokonaisriski ja hoidon kohde pystytään rajaamaan tarkemmin

Magneettikuvauksella ja eturauhassyövän entsyymikuvantamisella eturauhassyövän paikallistaminen, riskiluokitus ja levinneisyyden selvittäminen ovat tarkentuneet.

– Ennusteen kannalta merkittävin syöpäkasvain pystytään näillä menetelmillä visualisoimaan luotettavammin, jolloin hoito voidaan kohdentaa tarkemmin, Anttinen kertoo.  

Magneettiohjattu eturauhasen kuumennushoito yhdistää reaaliaikaisen magneettikuvantamisen hoidon kohdistamiseen, mikä mahdollistaa myös osarauhasen hoidon. Valikoiduilla potilailla osarauhasen hoito voi olla optimaalisempi vaihtoehto hoidon hyödyn ja toksisuuden suhteen.

Anttinen tutki magneettiohjatun kuumennushoidon käyttökelpoisuutta etenevässä tutkimusasetelmassa eturauhassyövän kohdennetussa hoidossa, paikallisesti edenneen eturauhassyövän palliatiivisessa hoidossa ja sädehoidon jälkeen paikallisesti uusiutuneen eturauhassyövän hoidossa.

– Menetelmä tuhosi turvallisesti ja tehokkaasti eturauhaskudosta kaikkialla eturauhasessa, ja lämpövaurio rajautui suunnitellulle hoitoalueelle. Hoito lievensi paikallisoireita palliatiivisilla potilailla, ja se oli tehokas sädehoidon jälkeen paikallisesti uusiutuneessa eturauhassyövässä. Näiden lupaavien ensimmäisen vaiheen tutkimustulosten perusteella olemme nyt siirtyneet toisen vaiheen tutkimuksiin, Anttinen toteaa.

Myös oireiden hoitoon

Väitöskirjassaan Anttinen tutki myös magneettikuvauksen ja eturauhassyövän entsyymikuvantamisen tarkkuutta eturauhassyövän levinneisyyden selvittelyssä sekä magneettiohjatun kuumennushoidon suunnittelussa ja hoitovasteen arvioinnissa. Eturauhassyövän entsyymikuvantaminen oli tutkimuksessa herkempi etäpesäkkeiden tunnistamisessa, ja se näytti tarkasti taudin laajuuden ennen ja jälkeen magneettiohjatun kuumennushoidon.

– Tutkimuksemme osoitti, että entsyymikuvantaminen on hyödyllinen menetelmä eturauhassyövän diagnostiikassa. Lisäksi se osoitti, että magneettiohjattu kuumennushoito on turvallinen ja tehokas eturauhassyövän hoidossa, Anttinen summaa.

Floridasta hoitoon Tyksiin

Tyksin tutkimus on rekisteröity julkiseen kansainväliseen tutkimustietokantaan. Tieto onkin saanut aktiivisia potilaita hakeutumaan hoitoihin myös ulkomailta, yhtenä heistä 55-vuotiaana eturauhassyöpädiagnoosin saanut floridalainen Robert Izmirlian.

Robert Izmirlian.

– Internet tekee mahdollisuudet tutkia syöpähoitoja hyvin helpoiksi. Olen ollut jäsen Inspire.com-sivustolla vuosia.

Tyksin tutkimushoidot ovat saaneet sivustolla erinomaista mainetta. Izmirlian kuuli hoidoista potilaalta, jota Anttinen oli aiemmin hoitanut.

– Hoidoissa on minimaaliset sivuvaikutukset verrattuna leikkaukseen ja sädehoitoon. Tunnen itseni onnekkaaksi, että tämä teknologia oli saatavilla, Izmirlian sanoo.

Hoito Tyksissä onnistui hyvin. Hoidoista on vuosi ja PSA arvo on 0,4 eikä hoidosta ole mitään sivuvaikutuksia.

– Kokemukseni Tyksistä oli poikkeuksellinen. Sairaalarakennus, jossa magneettikuvaus ja hoito toteutettiin, oli loistelias (state of the art). Hoitohenkilöstö hyvin huomaavaista ja tulin vaikuttuneeksi tehokkuudesta, jolla kaikki sujui.

Itse operaatiossa oli pieniä teknisiä ongelmia, mutta Anttinen ja henkilökunta "juoksivat ylimääräisen mailin" varmistaakseen, että hoito voitiin toteuttaa alkuperäisen suunnitelman mukaan.

–  Kaikki meni todella hyvin minun osaltani. Voin erinomaisesti. 15 vuoden ajan, siitä lähtien kun olin 41-vuotias, eturauhassyöpä kummitteli mielessäni PSA-arvojen takia. Vaikka takuuta ei tietenkään ole, minun pitäisi todennäköisesti säästyä eturauhassyövältä koko loppuikäni.

 

Teksti: Turun yliopiston tiedote sekä Hospitaali 1/2021:ssä julkaistu juttu "Teemme tätä tieteen takia".

Väittelijän kuva: Sini Silvàn.

Muokattu : 27.8.2021 10:24
Luotu : 27.8.2021 10:19