​Mari Kanerva on Tyksin uusi tartuntataudeista vastaava ylilääkäri 

Mari Kanerva aloitti sairaalahygienia- ja infektioidentorjuntayksikön ylilääkärinä Tyksissä huhtikuun alussa. Hän on Helsingin yliopiston dosentti ja on aikaisemmin toiminut Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUSin) infektioklinikan osastonylilääkärinä.

– Olen helsinkiläinen, asun nykyään Espoossa ja ehdin olla HUSin palveluksessa 25 vuotta ja neljä kuukautta, Kanerva sanoo.

Turku on tuttu, paitsi infektiotorjunnastaan myös juoksukaupunkina.

mari_kanerva-Santra.jpg

– Turulla on hyvä maine tartunnantorjunnassa ja täältä avautui houkutteleva työpaikka. Olen koko infektiolääkäriurani ajan ollut erityisen kiinnostunut avohoitolähtöisten tartuntatautien, että hoitoon liittyvien infektioiden torjunnasta. Olen kolme kertaa juossut maratonin ja kerran puolimaratonin Turussa, eli jokiranta ja Ruissalo ovat tuttuja.

Taistelee antibioottiresistenssiä vastaan

– Infektioiden torjunta on laaja kenttä, mutta tärkeintä on hyvä seuranta. Me annamme palautetta yksiköille, joissa infektioita esiintyy ja missä niitä pitäisi torjua. Me teemme tietenkin myös paljon ennaltaehkäisevää työtä. Laaditaan ohjeita ja viedään tietoa yksiköille.

Infektiolääkäreiden perustyöhön kuuluu seurata ja ohjata antibioottien tehokkaaseen ja resistenssitilanteen kannalta mielekkääseen käyttöön.

– Antibioottien käytössä oma perusohjeeni on: aloita ajatuksella, seuraa ja kohdenna löydösten mukaan 2-3 vuorokautta sisällä aloituksesta.

Miten potilaat voivat itse huolehtia infektioiden torjunnasta?

– Jokaisen potilaan, joka tulee leikkaukseen, pitää tietää asioita, jotka liittyvät hygieniaan. Potilas voi tehdä siinä paljon. Toinen asia on tartuntojen torjunta. Kun potilas tai asiakas tulee sairaalaan, hänen pitäisi huolehtia käsihygieniasta, ettei hän saa infektiota ja aiheuta itselleen ongelmia. Potilaiden osallistaminen infektioiden torjuntaan on tärkeä asia, jota meidän täytyy korostaa sairaalassa.


Teksti: Nadine Karell

Kuva: Mikael Soininen


Muokattu : 27.4.2022 9:43
Luotu : 27.4.2022 9:24