Nuoria aikuisia joutunut koronan takia sairaalahoitoon – valtaosa rokottamattomia 

Varsinais-Suomen koronatilanne on hieman parantunut viime viikosta, mutta ilmaantuvuus ja tapausmäärät laskevat valitettavan hitaasti.

Erityisen huolestuttavaa on, että kesän aikana useita rokottamattomia nuoria aikuisia on joutunut sairaalahoitoon koronan takia.

Kesän aikana, 1.6. alkaen tähän päivään saakka, Tyksissä on alkanut 55 hoitojaksoa koronan vuoksi. Näistä 20 tapausta, eli 36 prosenttia, oli 20–39-vuotiaita.

– Olisi todella tärkeää, että nuoret aikuiset, 1980- ja 90-luvuilla syntyneet, ottaisivat koronarokotteen. Rokote on ainoa tie ulos tästä epidemiasta, Tyksin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo.

Koronarokotteen pitäisi olla helposti saatavilla nuorille työssäkäyville aikuisille Varsinais-Suomen kunnissa. Useat kunnat järjestävätkin pop-up-rokotetilaisuuksia muun muassa näille ikäryhmille.

Ei yhtäkään kokonaan rokotettua tehohoidossa

Rokote suojaa vakavalta taudilta, ja se näkyy Tyksin tilastossa. Kesän aikana 1.6.–23.8. koronaan sairastuneista jopa 53 prosenttia on täysin rokottamattomia. 38 prosenttia sairastuneista on saanut osittaisen rokotesarjan ja koko rokotesarjan saaneita on yhteensä lähes yhdeksän prosenttia.

Koronaan sairastuneiden rokotustieto.

Kuvassa: kesän aikana koronaan sairastuneiden rokotustieto.

Valtaosa niistä, jotka ovat joutuneet sairaalahoitoon koronan takia, eli noin 70 prosenttia, on rokottamattomia. Osittaisen rokotesarjan saaneita on noin 20 prosenttia sairaalahoitoa tarvitsevista. Koko rokotesarjan saaneiden osuus on sairaalahoitoa tarvitsevilla noin kymmenen prosenttia.

Sairaalahoidossa koronan takia olleiden rokotustieto.

Kuvassa: Koronan takia kesän aikana sairaalahoitoon joutuneiden rokotustieto. 

Tehohoitoon joutuneista potilaista 89:ää prosenttia ei ole rokotettu lainkaan. Osittaisen rokotesarjan on saanut 11 prosenttia tehohoitopotilaista ja koko rokotesarjan saaneita ei tehohoidossa ole ollut yhtäkään koko epidemian aikana.

Teholla hoidettujen koronapotilaiden rokotustieto.

Kuvassa: kesän aikana tehohoitoon joutuneiden rokotustieto.

Erikoissairaanhoidon kuormitus on pysynyt melko ennallaan. Tyksin sairaaloissa on tällä hetkellä hoidossa yhdeksän potilasta.

– Mitä suuremman rokotekattavuuden me saavutamme, sitä vähäisempi on sairaalahoitoa tarvitsevien potilaiden määrä. Jos esimerkiksi rokotekattavuus kasvaisi minimissään tavoiteltavasta 80 prosentista 90 prosenttiin, sairaalahoitoa tarvitsevien määrä todennäköisesti puolittuisi. Tällöin mahdollisuudet avata yhteiskuntaa olisivat jo hyvät, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo. 

Tapauksia melkein jokaisessa kunnassa

Tuorein 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100 000:aa asukasta kohti on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä 171,2. Viikko sitten ilmaantuvuus oli 185,2. Positiivisten osuus koronatesteistä on pysynyt korkeana, tällä hetkellä se on 4,8 prosenttia.

Tapauksia on nyt lähes kaikissa Varsinais-Suomen kunnissa. Nykyisillä rajoituksilla ravintolatartunnat ovat käytännössä loppuneet. Harrastuksistakin on tullut vain yksittäisiä tartuntoja. Ulkomaille linkittyvien tapausten osuus tartunnoista on puolestaan nousussa.

Ensimmäisen rokotteen on saanut 71,5 prosenttia väestöstä Varsinais-Suomessa ja toisen rokotteen 45,3 prosenttia väestöstä. Jos rokotuksissa edetään nykyisellä vauhdilla, Varsinais-Suomessa saavutetaan 80 prosentin kattavuus molemmista rokoteannoksista lokakuussa.

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä ei tehnyt muutoksia voimassa oleviin suosituksiin tiistain kokouksessaan.


Muokattu : 24.8.2021 15:10
Luotu : 24.8.2021 13:43