Oletko tulossa Suomeen? Finentry-palvelu otetaan käyttöön Varsinais-Suomessa, ja sen kautta pääset koronatestiin ja saat tuloksen nopeasti

Varsinais-Suomessa otetaan torstaina 17.6.2021 käyttöön Finentry-palvelu, joka sujuvoittaa Suomeen saapumista koronaepidemian aikana.

Tässä vaiheessa Turku ja muu Varsinais-Suomi tulevat mukaan palvelun piiriin. Finentry otetaan käyttöön Turun lentokentällä ja Turun satamassa. Palvelu ollaan ottamassa Naantalin satamassa käyttöön lähiviikkojen aikana. Finentry on jo aiemmin ollut käytössä HUS:in alueella ja osassa muuta Suomea.

Finentry on tarkoitettu kaikille Suomeen matkustaville. Myös Suomessa asuvien kannattaa rekisteröityä Finentry-palveluun jo matkalle lähtiessä, koska se helpottaa rajamuodollisuuksia merkittävästi lentokentällä ja satamassa.

– Finentry nopeuttaa ja sujuvoittaa matkailijoiden Suomeen saapumista, Tyks Laboratorioiden johtaja Antti Hakanen sanoo. Kun matkustajamäärät lähtevät kasvuun, Finentryn kaltainen sähköinen työkalu on välttämätön, jotta rajatestauksesta ja jäljittämisestä ylipäätään selvitään.

Finentry-palvelussa voi esimerkiksi varata ajan Suomessa tehtävään koronavirustestiin, saada tekstiviestillä ohjeet testiin saapumiseen sekä saada tekstiviestin testin tuloksesta.

Jos saavut Suomeen maasta, joka katsotaan koronaviruksen riskimaaksi, sinun tulee osallistua terveystarkastukseen. Riskimaiksi katsotaan tällä hetkellä suurin osa maailman maista, mutta tilannetta seurataan koko ajan. Terveystarkastuksessa selvitetään, onko sinulla koronavirustartunta.

– Terveystarkastuksessa kuuluu koronatesti, jos matkustajalla ei ole ennakkotodistusta lähtömaassa otetusta negatiivisesta koronatestistä, sairastetusta koronataudista tai koronarokotuksesta, Turun kaupungin asiantuntijalääkäri Jane Marttila kertoo. Finentry-palvelun avulla voi varata ajan testaukseen muualle kuin rajapisteeseen ja näin nopeuttaa matkansa etenemistä.

Maahantulosta 0-24 tunnin aikana otetun koronavirustestin jälkeen pitää ottaa toinen testi. Testin voi ottaa aikaisintaan 72 tunnin kuluttua Suomeen saapumisen jälkeen. Testit ovat maksuttomia käyttäjälle.

Toinen testi matkan määräpääkunnassa

Turussa ensimmäiseen testiin voi varata tällä hetkellä ajan Terveystalon ja Mehiläisen näytteenottopisteisiin. Tyksin drive-in on tarkoitus saada mukaan vielä ennen juhannusta.

Toinen testi otetaan siinä kunnassa, joka on matkan määräpää. HUS Tietohallinnon kehittämä Finentryn käyttö laajenee koko Suomessa ajan mittaan. Finentry ohjaa käyttäjän oikeaan testauspaikkaan.

Varsinais-Suomessa testin tuloksen saa nopeasti.

– Tulos tulee tekstiviestillä Finentryn käyttäjälle noin vuorokaudessa näytteenotosta, sanoo Hakanen.

Muokattu : 2.7.2021 10:05
Luotu : 16.6.2021 8:15