​Onko plastiikkakirurgia kauneudenhoitoa vai lääketiedettä?

Maallikolle plastiikkakirurgia voi tuoda ensimmäisenä mieleen kauneusleikkaukset, mutta julkisen sektorin sairaalassa tehtävä rekonstruktiivinen plastiikkakirurgia tarkoittaa sairauksista, vammoista ja epämuodostumista johtuvien kudospuutosten korjaavaa kirurgiaa. Historiallisesti plastiikkakirurgia on kehittynyt huuli-suulaki-halkioiden, vaikeiden sotavammojen ja palovammojen hoidosta.

Tyksin suositussa yleisöluentosarjassa esitellään torstaina 28.11. plastiikkakirurgian erikoisalaa ja sen toimintaa Tyksissä. Esitelmöitsijöinä ovat Tyksin plastiikkakirurgit Tarja Niemi, Esko Veräjänkorva, Nina Brück ja Salvatore Giordano. Seminaarin puheenjohtajana toimii Tyksin plastiikka- ja yleiskirurgian klinikan ylilääkäri Ilkka Koskivuo.

Tyksissä plastiikkakirurgian hoitamat tärkeimmät sairausryhmät ovat syöpäsairaudet (rintasyöpä, melanooma ja muut ihosyövät, pehmytkudoksen sarkoomat sekä pään ja kaulan alueen syövät), vaikeat tapaturmat ja palovammat sekä krooniset haavat. Kudoskorjauksia tehdään ihonsiirroilla, kudoskielekkeillä ja mikrovaskulaarisilla kudossiirroilla. Esimerkiksi rintasyöpäleikkauksessa poistettu rinta voidaan rakentaa uudelleen alavatsasta, tai säären avomurtuma voidaan saada peittoon selkälihaksella. Yhteistyötä tehdään paljon muiden erikoisalojen kanssa. Plastiikkakirurgit tekevät myös aktiivisesti tutkimustyötä.

Esteettinen kirurgia keskittyy terveiden henkilöiden ikääntymismuutosten tai muiden ulkonäkömuutosten korjaukseen. Tyksissä esteettistä kirurgiaa tehdään vain terveydellisin perustein, jos kyseessä on sairaudeksi tai kehityshäiriöksi katsottava kosmeettinen ongelma. Raja esteettisen ja korjaavan kirurgian välillä on häilyvä, ja plastiikkakirurgi toimii asiantuntijana, joka päättää, tehdäänkö leikkaus julkisessa sairaalassa veronmaksajien rahalla vai yksityissairaalassa potilaan omalla kustannuksella. Plastiikkakirurgiassa vastuullista hoidon priorisointia on siten toteutettu jo kauan.

Korjaavan ja esteettisen plastiikkakirurgian tekniikat ja menetelmät ovat yhteisiä. Tyksissä voidaan tehdä rasvaimu osana rintasyövän tai vaikean raajaturvotuksen korjaavaa leikkaushoitoa. "Face lift" eli kasvojen kohotusleikkaus voidaan tehdä kasvohermohalvauksen korjauksena. Rintojen silikoni-implantteja käytetään paljon sekä rintasyövän että rintojen kehityshäiriöiden korjauksessa. Silmäluomien kohotus voidaan tehdä Tyksissä, jos vaikea lippaluomisuus rajoittaa potilaan näkökenttää.

Entä mihin plastiikkakirurgia tarvitaan laihtumisen jälkeen? Siitä yleisölle kertoo Italiasta Turkuun pysyvästi muuttanut plastiikkakirurgian dosentti Salvatore Giordano.

Yleisöluennot ovat tärkeä tapa lisätä alueen väestön tietämystä terveyteen liittyvistä asioista.

– Yliopistosairaalassa paitsi hoidetaan potilaita, myös tutkitaan sairauksien ehkäisyä, toteamista ja hoitojen kehittämistä. Yleisöluentosarjassamme kerromme näistä tutkimuksista ja nykypäivän hoidoista. Marraskuun luentoa voi Turun lisäksi seurata videoyhteydellä myös Porissa ja Vaasassa ja myöhemmin Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin nettisivuilla, kertoo tutkimusjohtaja Päivi Rautava.

Yleisöluennot ovat maksuttomia. Ne pidetään Turussa T-sairaalan Johan Haartman -salissa. Sisäänkäynti on pääsisäänkäynnin kautta Hämeentien puolelta. Sairaalan eteen Hämeentielle pääsee useilla Kauppatorilta lähtevillä busseilla.

Vaasassa luentoja voi seurata Vaasan keskussairaalan Merihanhi-auditoriossa (Hietalahdenkatu 2-4).

Porissa luentoja voi seurata Satakunnan keskussairaalan N2-auditoriossa.

 

Yleisöluentoja voi katsoa noin viikko tilaisuuden jälkeen sairaanhoitopiirin netistä osoitteesta www.tyks.fi.

Tervetuloa!

Teksti: Tuula Vainikainen
 

Muokattu : 21.11.2019 10:01
Luotu : 21.11.2019 9:45