Tyks Orto - jotta liike jatkuisi:

Ortopedian tutkimus ohjaa tekonivelten materiaalivalintoja

Yliopistosairaalassa tehtävä kliininen tutkimus hyödyttää suoraan potilashoitoa. Tekoniveliä leikkaavat ortopedit tutkivat proteesien materiaaleja ja seuraavat niiden käyttökokemuksia ja pysyvyyttä tekonivelrekistereiden pohjalta. Tyksissä on oltu aktiivisia sekä kotimaisessa että kansainvälisessä tekonivelrekisterien kehitystyössä ja hyödyntämisessä.

Tekonivelten materiaaleja kehitetään jatkuvasti ja on tärkeää saada tietoa niiden käyttökokemuksista ja pysyvyydestä. Tekonivelrekisterit, joihin kaikki tekoniveliä asentavat sairaalat ilmoittavat tiedot sekä ensi- että uusintaleikkauksista, antavat korvaamatonta tietoa tutkijoille. Ratkaisevia ovat uusintaleikkausten määrät.

Tekoniveliä.

Ortopedisessa tutkimuksessa tapahtuu tällä hetkellä varsin paljon. Tyksin tekonivelkirurgian vastuualuejohtaja, dosentti Keijo Mäkelä kertoo:

– Julkaisimme äskettäin yhteispohjoismaisen NARA-tekonivelrekisterin tietoihin perustuen Osteoarthritis Cartilage -lehdessä tutkimuksen, jonka mukaan hydroksiapatiitin käytöstä lonkkaproteesin kuppiosan pinnalla ei ole hyötyä kupin kiinnittymiselle. Tutkimustuloksellamme on välitön kliininen
vaikutus implanttihankinnoissa. Hydroksiapatiittipintaisia kuppeja ei ole tarvetta ottaa proteesivalikoimaan.

Helmikuussa on julkaistu myös mallikohtaiset polviproteesien pysyvyystulokset Suomen tekonivelrekisteriin perustuen arvostetussa amerikkalaisessa Clinical orthopaedics and Related research-lehdessä. Kaikkien Tyksissä käytössä olevien polviproteesimallien pysyvyystulokset ovat erittäin hyvät.

Dosentti Keijo Mäkelä on ollut aktiivinen sekä suomalaisen ENDOnet-rekisterin että kansainvälisessä rekisterien kehittämisessä ja tutkimuksessa.

– ENDOnet sisältää arvokasta tietoa lonkan ja polven tekonivelten ensi- ja uusintaleikkauksista tekonivelmalleittain ja sairaalakohtaisesti. Tekonivelrekisterin ja muidenkin laaturekisterien merkityksen kannalta on kuitenkin ratkaisevaa, käytetäänkö niiden sisältämää tietoa potilaiden hoidossa vai ei. Hyvänkään tiedon loputon kerääminen ilman systemaattista raportointia ei auta muita kuin tietojärjestelmien toimittajia. Laaturekisterien hyväksikäytössä on maassamme edelleen työtä, pohtii Mäkelä.

Keijo Mäkelä.

Kuvassa dosentti Keijo Mäkelä.

Tekonivelrekisterin kehittäminen on nähty tärkeäksi myös kansainvälisesti. Pohjoismaiden ministerineuvoston alainen tutkimusrahoitusta tarjoava NordForsk on tukenut suomalaista rekisteriuudistusta NARA:n (Nordic Arthroplasty Register Association) kautta. Kehittämistyötä on koordinoinut Keijo Mäkelä Tyksistä. Pohjoismainen yhteistyö oli ratkaiseva tekijä Suomen tekonivelrekisterin saattamisessa ajan tasalle. Myös globaali yhteistyö on ollut tärkeää. ISAR:n (International Society of Arthroplasty Registries) kautta ENDOnetin käyttöön saatiin kansainvälinen tuotekoodeihin perustuva implanttikirjasto.

Alkuperäistutkimukset: 

Lazarinis, S, Mäkelä, Keijo, Eskelinen, Antti, Havelin, L, Hallan, G, Overgaard.S, Pedersen, AB, Karrholm, J, Hailer, NP: Does hydroxyapatite coating of uncemented cups improve long-term survival? An analysis of 28,605 primary total hip arthroplasty procedures from the Nordic Arthroplasty Register Association (NARA). Osteoarthritis and Cartilage: DOI: https://doi.org/10.1016/j.joca.2017.08.001 

Kirjoittajat työskentelevät Tyksissä (Mäkelä), Tekonivelsairaala Coxassa (Eskelinen) sekä Uppsalan, Göteborgin, Bergenin, Odensen ja Århusin yliopistoissa/yliopistosairaaloissa sekä Tanskan tekonivelrekisterissä. 

Montonen Emmi, Laaksonen Inari, Matilainen Markus, Eskelinen Antti,  Haapakoski Jaason, Puhto Ari-PekkaLeskinen Jarkko, Kettunen Jukka, Manninen Mikko, Mäkelä Keijo:  What Is the Long-term Survivorship of Cruciate-retaining TKA in the Finnish Registry? Clin Orthop Relat Res. 2018 Feb 2. doi: 10.1007/s11999.0000000000000202. [Epub ahead of print] 

Kirjoittajista Tyksissä työskentelevät Mäkelä, Montonen, Laaksonen ja Matilainen, Tekonivelsairaala Coxassa Eskelinen, Kysissä Kettunen, HUS Peijaksessa Leskinen, Sairaala Ortonissa Manninen, OYSissa Puhto ja THL:ssä Haapakoski.

Jotta liike jatkuisi 

Tekonivelkirurgia on osa tuki- ja liikuntaelisairauksien hoitoa, joka valittiin keväällä 2017 Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin yhdeksi huippuosaamisyksiköksi.

Huippuosaamisyksikkö, jossa potilaat saavat tuki- ja liikuntaelinsairauksien hoidon yhden luukun periaatteella, tunnetaan vuoden 2018 alusta nimellä Tyks Orto.  

– Tarjoamme potilaan saumattoman hoidon lapsuudesta vanhuuteen iskulauseella "jotta liike jatkuisi". Tyks Orton käytettävissä on sekä konservatiivisen, että operatiivisen hoidon parhaat näyttöön perustuvat menetelmät, sekä erinomaiset välineet, tilat ja henkilökunta. Uusi brändi tiivistää Tyksin sisäistä yhteistyötä potilaan parhaaksi, selvittää toimialuejohtaja, dosentti Ville Äärimaa.

 

Teksti: Tuula Vainikainen

Kuvat: Pasi Leino

Muokattu : 2.10.2019 13:31
Luotu : 21.2.2018 8:20