Pieniä kevennyksiä rajoituksiin kirjastoissa ja museoissa

Kirjastojen ja museoiden toimintaa avataan hallitusti. Toiminta tulee kuitenkin järjestää niin, että turvavälit voidaan säilyttää. Yksityisjuhlissa tapahtuneiden tartuntojen määrä on kasvanut huolimatta kuuden henkilön suositellusta maksimimäärästä. Viime viikolla 11 tartuntaa Varsinais-Suomessa on tullut yksityisjuhlista. Lukema on aikaisempina viikkoina ollut yksi tai kaksi tartuntaa. 

Koronatilanne Varsinais-Suomessa jatkaa rauhallista paranemistaan. Tuorein 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä 77,5. Viikko sitten ilmaantuvuus oli 101,9.

Positiivisten testien osuus on nyt 2,7 prosenttia, kun se viime viikolla oli 3,5 prosenttia.

– Ilmaantuvuus on laskussa, ja olemme nyt joulukuun alun tasossa eli tasolla ennen isoja aaltoja.

Rajoituksien voimakas purkaminen on kuitenkin vielä ennenaikaista, ainakin vapun jälkeinen tilanne pitäisi katsoa ensi viikolla tarkemmin, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo. 

Salon tilanne on edelleen huolestuttava

Koronakoordinaatioryhmä oli kuitenkin huolissaan Salon huonona pysyvästä koronatilanteesta sekä siitä, että kaupungissa rajoituksista huolimatta on järjestetty isoja kokoontumisia, joista on tullut ilmi tartuntoja. 

– Salon korkeat tartuntaluvut voivat heijastua muuallekin maakunnan alueelle, sanoo Rintala. 

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä teki pieniä kevennyksiä rajoituksiin kirjastoissa ja museoissa. Kirjastojen toiminta tulee järjestää niin, että turvavälit voidaan säilyttää. 

Myös kulttuuritaloissa ja museoissa toiminta tulee järjestää niin, että turvavälit voidaan säilyttää. Paikallisen epidemiatilanteen edellyttäessä on syytä harkita tiukempia toimia. Yleisötilaisuuksissa on noudatettava Aluehallintoviraston (AVI) asettamaa kuuden henkilön kokoontumisrajoitusta. 

Ylioppilasjuhlista päätetään ensi viikolla

Koronakoordinaatioryhmä ottaa ensi viikolla kantaa siihen, miten ylioppilasjuhlia ja koulujen päättymistä voidaan kesäkuussa juhlistaa.

– Olemme toki menossa parempaan suuntaan, mutta emme ole kuitenkaan likimainkaan selvillä vesillä. Paljon on vielä karikkoa kierrettävänä, ennen kuin olemme perillä satamassa, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo. 

Ikääntyneiden ja riskiryhmien mahdollisuus sosiaalisiin kontakteihin paranee. Rokotuskattavuuden ollessa ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä yli 90 prosenttia, voidaan vierailukäytäntöjä näissä helpottaa. Paikallisen epidemiatilanteen ja rokotekattavuuden salliessa voidaan myös terveyskeskusten vuodeosastoilla vierailukäytäntöjä keventää.


Muokattu : 4.5.2021 13:23
Luotu : 4.5.2021 13:12