Hallituksen puheenjohtajuuden jättävä Piia Elo:

Yksi sairaala pysyy mielessä

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtajuuden tänä kesänä jättävällä Piia Elolla on yksi hanke ylitse muiden hänen seitsemän vuoden kaudellaan.

Piia Elo sai hortensian Matti Bergendahlilta.

Piia Elo sai kautensa viimeisen kokouksen päätteeksi hortensian Matti Bergendahlilta.

– Yksi sairaala –hanke oli iso voimanponnistus ja merkittävä muutos. Se oli itselleni oppimisprosessi siitä, miten muutos toteutetaan. Uudistus herätti myös valtakunnallista kiinnostusta. Muistan varmaan lopun ikääni ajan, kun olin siinä mukana, Elo kertoo.

Yksi sairaala -hanke yhdisti maakunnan aluesairaalat osaksi Turun yliopistollista keskussairaalaan (Tyks). Nykyisin Tyksin lähisairaaloita on neljä: Loimaa, Salo, Turunmaa ja Vakka-Suomi.

Valtiotieteiden maisterille erikoissairaanhoidon maailma tarjosi paljon uutta opittavaa. Hänestä oli hienoa päästä tutustumaan tekemiseen, jolla on suuri merkitys, mutta josta yleisö ei tiedä paljoa.

Päätöksissä hänelle oli luontaista miettiä asioiden yhteiskunnallista puolta. Puheenjohtajana hänen tehtävänsä oli sovittaa näkemyksiä yhteen.

– Pyrin viemään eteenpäin toiveita ja ajatuksia, joita kumpuaa talon sisältä, ja paineita, joita tulee ympäröivästä maailmasta. Keskustelua, neuvottelua, ideointia ja kuuntelemista, hän kuvaa.

Elo toivoo, että tulevaisuuden päätöksenteossa vielä paremmin löydettäisiin yhteinen tavoite monien toiveiden ja tarpeiden keskellä.

– Päätöksenteon haastavuus on löytää yhteinen sävel korkeatasoisen hoidon, tieteen ja talouden ristipaineissa. Usein tarvitaan myös tinkimistä omista tavoitteista, että päätös saadaan aikaan. Oma mottoni onkin "riittävän hyvä", joka auttaa monissa tilanteissa, hän naurahtaa.

Sote-uudistuksessa pitäisi hänen mielestään ottaa huomion keskelle ihminen, joka tarvitsee hoitoa. Liian paljon asiaa valmistellaan organisaatioiden näkökulmasta.

Hän on kiitollinen ajastaan sairaanhoitopiirissä.

– On ollut hienoa olla mukana tässä isossa porukassa, joka on vahvasti sitoutunut omaan työhönsä. Ihmiset seuraavat omaa tieteen alaansa, mutta myös yhteiskuntaa ja sen muutoksia. Tutkiminen ja kehittäminen ovat koko ajan mukana, hän kiittelee.

Turun ammatti-instituutissa palvelupäällikkönä työskentelevä Elo perustelee päätöstään aikataulukiireillään. Hän toimii kaupunginvaltuutettuna ja valtuustoryhmänsä (Sdp) puheenjohtajana. Vuosi sitten hänet valittiin Turun kaupunginhallituksen jäseneksi.

Kesällä hän aikoo nauttia perheen ja koirien kanssa yhdessäolosta sekä juoda kiireettömät aamukahvit ulkona.

Teksti ja kuva: Suvi Vainio

Muokattu : 9.6.2020 16:38
Luotu : 9.6.2020 14:01