​Psykiatrian sairaala sai projektipäällikön

Pekka Makkonen, nykyinen vs. kehittämisylihoitaja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kehittämispalvelut-yksikössä, aloittaa Psykiatrian toimialueella projektipäällikkönä 1.4.2018. 

Ensimmäinen työtehtävä on psykiatrisen sairaalan toiminnallisen suunnitelman tekeminen. Uusi sairaala on Makkosen mielestä suuri mahdollisuus koko Varsinais-Suomen psykiatriselle palvelujärjestelmälle. 

Pekka Makkonen

Kuvassa: Pekka Makkonen Mikron tontilla mihin uusi sairaala tulee, osoitteeseen Kiinamyllynkatu 13, Turku.

– Minä olen odottanut tätä mahdollisuutta koko työurani. Minun valintani on iso asia koko hoitotyölle, koska peruskoulutukseltaan sairaanhoitaja valitaan näin vastuulliseen työtehtävään. Kehittämisylihoitajan työ on valmistanut minua tähän uuteen työtehtävään. Olen käynyt tutustumassa uusimpiin psykiatrisiin sairaaloihin Euroopassa ja lähes kaikissa toistuu samat teemat: potilaslähtöisyys, stigman vähentäminen, tilojen muunneltavuus ja digitalisaatio. Olen ihan varma, että nämä asiat tulevat olemaan isossa roolissa uudessa sairaalassa.  

Pekka Makkonen haluaa sairaalasuunnitteluun mukaan jo heti alusta henkilökunnan, väestön ja ennen kaikkea potilaat. Suunnittelussa korostuu potilaiden osallistaminen. Iso rooli on kokemusasiantuntijoilla ja asiakasraadin jäsenillä.  

– Minä lähtisin etenemään sloganilla: "potilaiden sairaala". Tällaisen sairaalan Varsinais-Suomi tarvitsee kaiken sen negatiivisen kirjoittelun jälkeen mikä liittyy Kupittaan tapahtumiin. 

Uuden sairaalan suunnitelma tehdään yhdessä psykiatrian vastuualuejohtajien kanssa. Toiminnallinen suunnitelma keskittyy sairaalan toiminnallisiin asioihin, esimerkiksi erikoisalan näkemys kyseessä olevaan rakennukseen liittyvästä palvelutarpeesta huomioiden väestö, nykytila ja tulevaisuus 2030 saakka. Toiminnallisen suunnitelman kanssa samanaikaisesti alkaa edetä tarveselvitys. Tarveselvitys ottaa enemmän kantaa rakennuksen ominaisuuksiin, kaavoitus- ja lupa-asioihin ja niin edelleen.  

Alkuperäisen suunnitelman mukaan Psykiatrian sairaala valmistuisi vuonna 2021. 

 

Teksti ja kuva: Nadine Karell

Muokattu : 15.10.2019 10:34
Luotu : 29.3.2018 11:03