Riittävä etäisyys ja maskit yhä tarpeen

Koronavirustaudin tartunnat ovat Varsinais-Suomessa pysyneet viikon ajan tasaisena. Koronan välttämiseksi edelleen maskit ja riittävä etäisyys toisiin ihmisiin ovat tärkeitä.

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä piti suosituksensa ennallaan.

– Maskit, käsien pesu, väentungoksen välttäminen ja hihaan yskiminen ovat jokaiselle tarpeellisia arjen suojakeinoja, Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmän puheenjohtaja Mikko Pietilä sanoo.

Koronavirustaudin ilmaantuvuus on pysynyt tasaisena elokuun ajan. Ilmaantuvuus on kahden viikon ajalta 100 000 asukasta kohden nyt 175. Sairaalahoidossa koronataudin vuoksi Varsinais-Suomessa on 11 potilasta.

– Positiivisesti katsoen, voimme olla tyytyväisiä, että tilanne ei ole huonontunutkaan. Pidämme edelleen suositukset voimassa, jotta vältämme tarpeen isompiin rajoituksiin, Pietilä sanoo.

Koronakoordinaatioryhmä korostaa järjestäjien vastuuta, jotta yleisö voi osallistua tapahtumiin ja tilaisuuksiin koronaturvallisesti.

Uusia tartuntoja todettiin 406 viime viikon aikana. Lukumäärä on hieman laskenut heinäkuun lopun huippukohdasta.

Koulujen alkaminen näkyy tartunnan lähteissä.

– Uutena ryhmänä ovat tulleet oppilaille oppilaitoksissa tulleet tartunnat. Tavallisimmat tartunnan lähteet ovat edelleen perhe ja lähipiiri. Ravintolat ja tapahtumat eivät ole epidemian ytimessä, sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala kuvaa.

Abien rokotuksia nopeutetaan

Suurimmaksi ikäryhmäksi tartunnan saaneissa ovat nousseet alle 29-vuotiaat. Heidän osuutensa on lähes 60 prosenttia sairastuneista.

Syksyn ylioppilaskirjoituksiin valmistaudutaan nopeuttamalla rokotuksia. Kaksi rokotusta saanut välttyy karanteenilta altistumistilanteessa.

– Olemme rohkaisseet kuntia, että abien toisia rokotuksia aikaistettaisiin, mikäli siihen on mahdollisuus. Toinen rokotus voidaan antaa, jos ensimmäisestä rokotuksesta on kahdeksan viikkoa, tartuntatautien erikoislääkäri Harri Marttila kertoo.

Rokotukset Varsinais-Suomessa etenevät hyvin, ensimmäisen annoksen on saanut 73 prosenttia väestöstä, mikä on hieman edellä koko Suomen kattavuutta. Toisen annoksen on saanut 49 prosenttia varsinaissuomalaisista. Ennusteen mukaan 80 prosentin kattavuus saavutettaisiin syyskuussa ensimmäisen rokotuksen osalta ja toisen annoksen osalta loka-marraskuussa Varsinais-Suomessa.

Kouluissa yksi altistaa monia

Koronaviruksen lähde saatiin selville 70 prosentilla sairastuneista.

– Tartunnat kouluissa sekä perhe- ja lähipiirissä ovat ruuhkauttaneet tartunnan jäljityksemme. Vaikka kouluissa sairastuneita ei ole ollut monia, altistuneita on ollut suuri määrä, Esa Rintala kuvaa.

Myös testausmäärät ovat nousset merkittävästi. Positiivisten näytteiden osuus tutkituista on kuitenkin pysynyt ennallaan 4,3 prosentissa.

Tapahtumissa tärkeää: 

On tärkeää, että tapahtumien järjestäjät ja niihin osallistujat edelleen muistavat, että Varsinais-Suomessa on voimassa tartuntatautilain pykälä 58 c, joka velvoittaa huolehtimaan, että:

1) asiakkailla ja osallistujilla on mahdollisuus käsien puhdistamiseen;

2) asiakkaille ja osallistujille annetaan ohjeet riittävän etäisyyden ylläpitämisestä, käsien puhdistamisesta ja muista tartuntojen leviämistä estävistä käytännöistä; ja

3) tilojen ja pintojen puhdistamista tehostetaan.

Tilojen haltijan tulee lisäksi järjestää asiakkaiden ja osallistujien oleskelu sillä tavoin väljästi, kuin se kyseisen toiminnan erityispiirteet huomioon ottaen on mahdollista ja sijoittaa mahdolliset asiakaspaikat riittävän etäälle toisistaan. 


Muokattu : 31.8.2021 15:34
Luotu : 31.8.2021 13:04