​Robottiavusteinen kirurgia tehostaa pään ja kaulan syöpien leikkausta

Tyks korva-, nenä- ja kurkkutautien klinikassa on loppuvuonna 2019 aloitettu robottiavusteinen kirurgia. Leikkauksia tehdään samalla robotilla, jota urologia ja gynekologia ovat käyttäneet jo vuosia, mutta potilaaseen tulevat instrumentit ovat sirommat.

Hymyilevä robottitiimi leikkaussalissa. Kuvassa Tyks korva-, nenä- ja kurkkutautien klinikan robottitiimi: Katja Ihalainen, Ilpo Kinnunen, Elina Kauppinen, Maria Lyly ja Heikki Irjala.

Robottitekniikka mahdollistaa suun kautta sellaisten nielu- ja kurkunpääsyöpien leikkaamisen, joita ei perinteisillä instrumenteilla ole pystytty operoimaan, tai toimenpide on vaatinut huomattavan laajan avauksen, kuten leukaluun ja suunpohjan halkaisun, joka aiheuttaa pitkän toipumisen ja toiminnallinen lopputulos voi olla epätyydyttävä, sanoo osastonylilääkäri Heikki Irjala.

Pään ja kaulan alueen syöpäkasvaimista nimenomaan papilloomaviruksen (HPV) aiheuttamat nielun alueen syövät lisääntyvät Suomessa muiden länsimaiden tavoin hurjaa vauhtia ja nyt tällä tekniikalla niihin päästään myös kirurgisesti kiinni.

Tekniikkaa on kehitetty sekä Euroopassa, että USA:ssa. Yksi pioneereista on professori George Lawson Mont-Godinnen yliopistosta Belgiasta.

Hoitaja käyttää robottilaitetta.

Vastaavia leikkauksia on jo joitakin vuosia tehty Oulussa ja Helsingissä.

Tuloksista ei omassa yksikössä voi sanoa, koska potilasmäärä on vielä ilman muuta liian pieni analyyseihin, mutta maailmalta on paljon julkaisuja, joissa potilaiden toipuminen on ihan oleellisesti parempaa kuin avoimen kirurgian aikakaudella, sanoo Irjala.

Teksti: Nadine Karell

Muokattu : 5.6.2020 10:19
Luotu : 23.1.2020 8:42